Ciasto z galaretką wiśniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś jednak pokaże wam domową wersję tych pysznych ciasteczek z galaretką. Ciasto to mięciutki biszkopt przełożony galaretką i oblany polewą czekoladową.Jest przy tym wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto robi się bardzo szybko i znika również szybko. U mnie w domu to ciasto zrobiło prawdziwa furorę. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się pod czas przyjęć w gronie rodzinnym.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 g mąki(1 szklanka0
    90 g cukru(1/2 szklanki)
    30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
    15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
    3 jajka
    galaretka
    300 ml wody
    120 g galaretki wiśniowej(2 opakowania)
    ganasze czekoladowe
    150 g czekolady gorzkiej lub deserowej(1,5 tabliczki)
    60 ml śmietany 30%
    30 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Desery

Ciasto z galaretką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksować do połączenia się składników. Małą prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Aby ciasto nie opadło lekko zrzucamy je na blat. Studzimy.
    2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Studzimy.
    Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto umieszczamy w lodówce.
    Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz masłem. Śmietankę lekko podgrzewamy(uważamy aby się nie zważyła). Śmietankę ostrożnie dodajemy do rozpuszczającej się czekolady. Całość mieszamy do momentu aż składniki się połączą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować