Torcik karmelowy z galaretką wiśniową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób

To smak, którego się nie zapomina. Po prostu zachwycający.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu:
    7 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki masy karmelowej:
    350 gram masła
    2 szklanki gotowej masy krówkowej
    Kilka łyżek spirytusu
    Ponadto:
    1 opakowanie galaretki wiśniowej +1,5 szklanki wrzątku
    Małe opakowanie okrągłych biszkoptów
    1 szklanka kawy z mlekiem do nasączenia biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik karmelowy z galaretką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej przez siteczko wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie, ale jednocześnie dokładnie przy pomocy łyżki. Masę podziel na 3 części i każdą piecz w tortownicy o średnicy około 28 cm. Piecz każdą około 15-17 minut w temperaturze 160 stopni. po przestygnięciu każdy biszkopt nasącz kawą. Kupione, małe biszkopty tak samo nasącz tylko bardzo delikatnie.
  • 2. . Przygotuj galaretkę. Proszek galaretkowy rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku. wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek i odstaw do przestudzenia.
  • 3. Masa karmelowa: miękkie masło utrzyj dodając porcjami masę krówkową i spirytus.
  • 4. Na biszkopt wyłóż połowę tężejącej galaretki, 1/2 masy karmelowej, biszkopty okrągłe, resztę galaretki, biszkopt, resztę masy i ponownie biszkopt. Schłodź w lodówce co najmniej kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować