Torcik karmelowy z galaretką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej przez siteczko wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie, ale jednocześnie dokładnie przy pomocy łyżki. Masę podziel na 3 części i każdą piecz w tortownicy o średnicy około 28 cm. Piecz każdą około 15-17 minut w temperaturze 160 stopni. po przestygnięciu każdy biszkopt nasącz kawą. Kupione, małe biszkopty tak samo nasącz tylko bardzo delikatnie.
2.. Przygotuj galaretkę. Proszek galaretkowy rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku. wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek i odstaw do przestudzenia.
4.Na biszkopt wyłóż połowę tężejącej galaretki, 1/2 masy karmelowej, biszkopty okrągłe, resztę galaretki, biszkopt, resztę masy i ponownie biszkopt. Schłodź w lodówce co najmniej kilka godzin.
Komentarze