Ciasto z budyniem i masą winogronowo-pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

To ciasto z moją autorską masą winogronową. Kiedy dostałam sporą ilość winogron, postanowiłam na ich bazie zrobić masę do ciasta. Udało się i wyszło naprawdę bardzo smakowicie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu:
    7 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    7 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki budyniu:
    3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego w proszku z cukrem
    1 jajko
    Pół kostki masła (125 gram)
    Składniki masy winogronowo-pomarańczowej
    2 duże kiście słodkich winogron zielonych
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej
    2,5 łyżeczki żelatyny
    Około 1,5 szklanki wrzątku do zalania winogron
    0,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki i żelatyny
    Cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z budyniem i masą winogronowo-pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z kakaem i proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sitko i wymieszaj z masą jajeczną przy pomocy łyżki. Masę podziel na dwie części. Każdą piecz około 10 minut w temperaturze 160 stopni, a potem jeszcze 5—7 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Budyń: 2 szklanki mleka zagotuj z masłem. Resztę zmiksuj z proszkiem budyniowym i jajkiem i wlej do gotującego się mleka. Gotuj kilka minut stale mieszając, aż do zgęstnienia. Następnie lekko przestygnięty budyń wylej na biszkopty.
  • 3. Masa winogronowo-pomarańczowa: winogrona obierz, umyj i przełóż do garnka. Dolej wody aby przykrywała wierzch owoców. Podgrzewaj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i ugniatając owoce tłuczkiem, aby się rozgniotły. Po około 30 minutach gotowania gdy owoce będą maiły konsystencje dżemu, przecedź przez sitko. Należy z tej mieszanki odcedzić 3 szklanki soku winogron. Następnie galaretkę wraz z żelatyną rozpuść we wrzątku, wymieszaj aby nie było grudek. Następnie dolej soku winogronowego. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylej na warstwę budyniową. Obie warstwy biszkoptowe z masą nałóż na siebie i schłodź w lodówce kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona Winogrona Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować