To ciasto z moją autorską masą winogronową. Kiedy dostałam sporą ilość winogron, postanowiłam na ich bazie zrobić masę do ciasta. Udało się i wyszło naprawdę bardzo smakowicie.
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki biszkoptu:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
7 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki budyniu:
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego w proszku z cukrem
1 jajko
Pół kostki masła (125 gram)
Składniki masy winogronowo-pomarańczowej
2 duże kiście słodkich winogron zielonych
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
2,5 łyżeczki żelatyny
Około 1,5 szklanki wrzątku do zalania winogron
0,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki i żelatyny
Cukier
Ciasto z budyniem i masą winogronowo-pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z kakaem i proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sitko i wymieszaj z masą jajeczną przy pomocy łyżki. Masę podziel na dwie części. Każdą piecz około 10 minut w temperaturze 160 stopni, a potem jeszcze 5—7 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Budyń: 2 szklanki mleka zagotuj z masłem. Resztę zmiksuj z proszkiem budyniowym i jajkiem i wlej do gotującego się mleka. Gotuj kilka minut stale mieszając, aż do zgęstnienia. Następnie lekko przestygnięty budyń wylej na biszkopty.
3.Masa winogronowo-pomarańczowa: winogrona obierz, umyj i przełóż do garnka. Dolej wody aby przykrywała wierzch owoców. Podgrzewaj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i ugniatając owoce tłuczkiem, aby się rozgniotły. Po około 30 minutach gotowania gdy owoce będą maiły konsystencje dżemu, przecedź przez sitko. Należy z tej mieszanki odcedzić 3 szklanki soku winogron. Następnie galaretkę wraz z żelatyną rozpuść we wrzątku, wymieszaj aby nie było grudek. Następnie dolej soku winogronowego. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylej na warstwę budyniową. Obie warstwy biszkoptowe z masą nałóż na siebie i schłodź w lodówce kilka godzin.
Komentarze