Puchatek z masą jeżynową i budyniem mannowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiej przez sitko. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Podziel na dwie części. Każdą piecz w blaszce 24 na 38 cm w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut.
2.Budyń mannowy: 1 szklankę mleka wymieszaj z kaszą manną, a resztę zagotuj z masłem. Gdy zacznie się gotować wsyp mieszankę z kaszą manną i cukier. Mieszaj chwilę, a następnie lekko przestygniętą masę wylej cienka warstwą na oba biszkopty. Odstaw do przestudzenia.
3.Masa jeżynowa: jeżyny obierz, opłukaj i zmiksuj. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę ubij a puszystą masę. Wsyp cukier, dodaj zmiksowane jeżyny i letnią, płynną żelatynę. Zmiksuj. Masę wyłóż na biszkopty, ale nie na warstwę z budyniem, tylko drugą warstwę niepokrytą masą. Rozsmaruj dokładnie, a następnie złóż obie warstwy biszkoptów (od spodu powinna być z budyniem jaglanym, ciasto wtedy wygląda bardzo ciekawie).
Komentarze