Proste w przygotowaniu, za to efektowne pod względem wizualnym i smakowym kruche ciasto z budyniem, czekoladą i skórką pomarańczową. Słodkie co nieco dla Każdego.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny
4 łyżki śmietany 18% (200 g)
3 jajka
1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
1 L mleka 2%
100 g masła
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
100 g czekolady białej
100 g czekolady deserowej 45% kakao
Ciasto z budyniem z czekoladą i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować budyń – masło rozpuścić z dodatkiem cukru, następnie wlać mleko i wymieszać. Wsypać oba opakowania budyniu i, stale mieszając, zagotować. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
2.Następnie wyłożyć gorący budyń, posypać pozostałą mieszanką czekolad, a wierzch obłożyć kawałkami pozostałej ilości ciasta (1/3). Formę z ciastem włożyć do piekarnika na 45 min (180 st. C).
3.Obie czekolady posiekać i wymieszać.
Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść na jednolitą masę. 2/3 ciasta przełożyć do formy (25 x 40) wycielonej papierem do pieczenia i podpiec 15 – 20 min (180 st. C).
Komentarze