Ciasto z budyniem z czekoladą i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste w przygotowaniu, za to efektowne pod względem wizualnym i smakowym kruche ciasto z budyniem, czekoladą i skórką pomarańczową. Słodkie co nieco dla Każdego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    4 łyżki śmietany 18% (200 g)
    3 jajka
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń:
    1 L mleka 2%
    100 g masła
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:
    100 g czekolady białej
    100 g czekolady deserowej 45% kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Placek Desery

Ciasto z budyniem z czekoladą i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z budyniem z czekoladą i skórką pomarańczową 1. Przygotować budyń – masło rozpuścić z dodatkiem cukru, następnie wlać mleko i wymieszać. Wsypać oba opakowania budyniu i, stale mieszając, zagotować. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • Ciasto z budyniem z czekoladą i skórką pomarańczową 2. Następnie wyłożyć gorący budyń, posypać pozostałą mieszanką czekolad, a wierzch obłożyć kawałkami pozostałej ilości ciasta (1/3). Formę z ciastem włożyć do piekarnika na 45 min (180 st. C).
  • 3. Obie czekolady posiekać i wymieszać.
    Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść na jednolitą masę. 2/3 ciasta przełożyć do formy (25 x 40) wycielonej papierem do pieczenia i podpiec 15 – 20 min (180 st. C).
  • Ciasto z budyniem z czekoladą i skórką pomarańczową 4. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę mieszanki czekoladowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować