Miętowe ciasto z białek

4.51 (148 ocen)

Pomysł na wykorzystanie białek :)

Składniki:

  • Ciasto:
    • 8 białek
    • 100g cukru
    • 250g mąki
    • Kostka masła
    • 45ml syropy miętowego
    • barwnik zielony
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miętowe ciasto z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do ok. 180’C ( z termo obiegiem). Przygotowujemy kek sówkę. Smarujemy ją margaryną i wysypujemy bułką tartą. Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzimy.
    Zimne białka ubijamy na pianę z cukrem. Do ubitych białek dodajemy syrop i barwnik. Dokładnie zmiksujemy, potem dodajemy przesianą mąkę. Na końcu wlewamy przestudzone masło. Mieszamy całość do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do przygotowanej keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45-50min. Po przestudzeniu można polac polewą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

keksówka ok 30cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mięta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować