malinowa chmurka z kokosową bezą..

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne ciasto biszkoptowe z kokosową bezą, malinami i bitą śmietana z serkiem. Ciasto trochę czasochłonne ale polecam jak najbardziej. Oryginalnie beza powinna być posypana prażonymi migdałami ale już nie chciało mi się iść do sklepu więc dodałam wiórki kokosowe…

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    warstwa malinowa:
    2 galaretki malinowe
    300 g malin

    beza:
    6 białek
    220 g cukru pudru
    3/4 szkl wiórek kokosowych

    krem:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    2 fixy do śmietany
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    2 serki naturalne kanapkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Biszkopty

Malinowa chmurka z kokosową bezą.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto biszkoptowe: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto przełożyć na blachę (25x36cm) wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 30-35 min w 170st
  • 2. beza: białka ubić na sztywno. Następnie dodawać do nich stopniowo cukier puder, na koniec dodać wiórki kokosowe. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 170 st termoobieg. Ja przykrywam folią aluminiową jak zaczyna brązowieć bo lubię jasną.
  • 3. krem: Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać fixy a następnie serki; wszystko dokładnie wymieszać.
  • 4. masa malinowa: obie galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody. Odstawić do przechłodzenia.
  • 5. biszkopt przekroić na dwie części, jedną włożyć do blachy; nasączyć mlekiem, posmarować cieniuteńko kremem, ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, kiedy galaretka całkiem się zetnie wyłożyć na nią resztę kremu. Na kremie położyć drugi biszkopt nasączyć mlekiem i wyłożyć delikatnie bezę. Ciasto włożyć do lodówki i tam też je najlepiej przechowywać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować