Ciasto wafelkowo-krówkowe

4.5 (140 ocen)

  • 40 min

Ciasto łączące moje ulubione słodkości. Do ideału brakuje jedynie tego, żeby móc je jeść, nie licząc kalorii.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    niecała szklanka cukru
    3 łyżki kartoflanki
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki tortowej
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    puszka masy krówkowej
    około 100g wafelków z kremem o smaku śmietankowym
    1 małe jajko
    pół szklanki cukru
    1/2 kostki margaryny
    łyżeczka wódki
    Wierzch:
    300ml śmietany 30%
    około 300g zmielonych orzechów włoskich (najlepiej uprzednio uprażonych)
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Krówki

Ciasto wafelkowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka z cukrem, następnie dodajemy żółtka, potem mąkę i kakao. Pieczemy około 20-25 min w 180 stopniach. Wystudzony przekrawamy na pół.
  • 2. Krem:
    Ubijamy jajko z cukrem. Osobno miksujemy margarynę o temperaturze pokojowej, potem dodajemy jajko z cukrem oraz łyżeczkę wódki, później masę krówkową, a na końcu połamane wafelki.
  • 3. Biszkopt przekładamy masą. Na wierzch ubijamy śmietanę, bez dodatku cukru, bo masa jest wystarczająco słodka. Śmietanę posypujemy zmielonymi orzechami i ciasto wstawiamy do lodówki. Po około 3-4 godzinach jest gotowe do spożycia, aczkolwiek lepiej jeśli postoi w lodówce przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować