Ciasto wafelkowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubijamy białka z cukrem, następnie dodajemy żółtka, potem mąkę i kakao. Pieczemy około 20-25 min w 180 stopniach. Wystudzony przekrawamy na pół.
2.Krem:
Ubijamy jajko z cukrem. Osobno miksujemy margarynę o temperaturze pokojowej, potem dodajemy jajko z cukrem oraz łyżeczkę wódki, później masę krówkową, a na końcu połamane wafelki.
3.Biszkopt przekładamy masą. Na wierzch ubijamy śmietanę, bez dodatku cukru, bo masa jest wystarczająco słodka. Śmietanę posypujemy zmielonymi orzechami i ciasto wstawiamy do lodówki. Po około 3-4 godzinach jest gotowe do spożycia, aczkolwiek lepiej jeśli postoi w lodówce przez noc.
Komentarze