Ciasto ucierane z marmoladą brzoskwiniową i pianką

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatne, owocowe ciasto do kawki lub na przyjęcia rodzinne.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    6 żółtek
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    250 g masła lub margaryny
    cukier waniliowy
    11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki maślanki naturalnej

    Pianka:
    6 białek
    4 łyżki cukru
    1 kisiel wiśniowy- 77 g

    Ponadto:
    marmolada brzoskwiniowa- 500 g słoiczek
    cynamon w proszku, ok. 3 łyżek
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Ciasto ucierane z marmoladą brzoskwiniową i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie żółtek z cukrem 1. Wykonanie ciasta ucieranego:
    Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym.
  • roztopione masło 2. Roztapiamy masło, ucieramy z żółtkami, na przemian z mąką.
  • mąka w cieście ucieranym 3. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem.
  • maślanka w cieście ucieranym 4. Wlewamy stopniowo maślankę. Ucieramy nadal.
  • ciasto ucierane 5. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
  • marmolada brzoskwiniowa 6. Przygotowanie marmolady brzoskwiniowej.
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marmoladka-z-kawalkami-brzoskwin-z-dodatkiem-soku-z-pomaranc
  • ucierane ciasto w blaszce 7. Ciasto wylewamy na blachę o wym. 34x 24cm., wyłożonej wcześniej pergaminem.
  • upieczone ciasto ucierane 8. Ciasto pieczemy w 180 stop. C przez ok. 25 min, na złoty kolor.
  • marmolada brzoskwiniowa na podpieczonym cieście 9. Na gorące ciasto rozsmarowujemy marmoladę z brzoskwiń.
  • cynamon na marmoladzie brzoskwiniowej 10. Posypujemy cynamonem.
  • piana z białek i kisielu 11. Wykonanie pianki:
    Ubijamy białka z odrobiną soli na puszystą, sztywną pianę Delikatnie mieszamy z cukrem i kisielem w proszku.
  • piana na cieście ucieranym, przed zapieczeniem 12. Pianę rozsmarowujemy na marmoladzie z cynamonem.
  • upieczone ciasto ucierane z marmoladą i pianką 13. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do 180 stop. C na ok. 10 min. do zrumienienia.
  • ciasto ucierane z marmoladą z brzoskwiń i pianką- po upieczeniu 14. Wyłączamy piec, uchylamy drzwiczki. Chwilkę pozostawiamy w nim ciasto.
    Następnie wyjmujemy blachę z pieca i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nie opadnie nam wówczas pianka.
  • ciasto ucierane z marmoladą brzoskwiniową i pianką 15. Ciasto kroimy po wystudzeniu na małe kawałki. Podajemy na ozdobnym talerzyku.
  • ciasto ucierane z marmoladą brzoskwiniową i pianką 16. Smacznego ;)

Porady

Podany czas jest bez wykonania marmolady z brzoskwiń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować