Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto to smak mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła właśnie takie przez cały sezon owocowy. Można do niego dodać dowolne owoce, ale najlepsze jest z jeżynami albo wiśniami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
    Jajka - 4szt
    Cukier 250g
    Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
    Olej - 1/2 szklanki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Jeżyny - 400g
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci 1. Składniki na zwykłą prostokątną blachę.

    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy jogurt, olej, cukier waniliowy, proszek i mąkę. Dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy pianę z żółtek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy delikatnie, aby owoce pozostały w całości.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli używacie słodszych owoców np truskawek, warto zmniejszyć ilość cukru w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować