Ciasto truskawkowe z serkiem i galaretką

  • wyświetlono: 502 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczne ciasto z truskawkami w roli głównej.

profilowe_1
  • 150min

Składniki

Na biszkopt
4 jajka
szczypta soli
140 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
100 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g kakao (1 kopiasta łyżka)
1 łyżka wody

Na warstwę serkowo-truskawkową
500 g serka śmietankowego naturalnego (u mnie Delfico)
400 g truskawek (u mnie mrożone)
40 g cukru
1 galaretka truskawkowa + 100 ml wody
1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkar'a

Na warstwę galaretki z truskawkami
400 g truskawek (u mnie mrożone)
2 galaretki truskawkowe
200 ml wody

Dodatkowo
dżem truskawkowy (około 1/2 słoika 280 g)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto truskawkowe z serkiem i galaretką

  • 1. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.
  • 2. Warstwa serkowo-truskawkowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując jednak tylko 100 ml wody (dobrze wymieszać, żeby nie było grudek). Żelatynę-fix również przygotować według instrukcji na opakowaniu. Truskawki zblendować z cukrem, przelać do miski, dodać serek śmietankowy, lekko schłodzoną galaretkę i żelatynę. Wszystko połączyć mikserem na jednolitą masę i włożyć do lodówki, żeby nieco stężało przed nałożeniem na ciasto.
  • 3. Warstwa galaretki z truskawkami: W misie blendera umieścić truskawki, dodać 200 ml wody i zblendować. Przelać do garnka i zagotować masę truskawkową mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
  • 4. Składanie ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego. Następnie nałożyć tężejącą masę serkowo-truskawkową, wyrównać i włożyć do lodówki, żeby szybko stężała. Gdy masa będzie wystarczająco twarda, wyłożyć na nią ochłodzoną i lekko już tężejącą warstwę galaretki z truskawkami. Włożyć ponownie do lodówki, żeby całość dobrze stężała (ja robiłam ciasto dzień wcześniej, więc włożyłam je do lodówki na całą noc). Ciasto można udekorować świeżymi truskawkami lub liśćmi mięty (u mnie ozdoba cukrowa).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkaCiastoTruskawkiurodzinyserek

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z truskawkami i galaretką

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z truskawkami i galaretką

Pyszne i efektowne.

image-160cahv

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Truskawkowa pianka z galaretką

Szybki i lekki serniczek w sam...

Ciasto z kremem i galaretką

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem i galaretką

Smaczne, słodko winne, szybkie...

Ciasto z jagodami i galaretką

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto z jagodami i galaretką

Ciasto z jagodami,galaretką i kremem.

Truskawkowe z galaretką agrestową

Dodane przez: anaid123

Ciasto truskawkowe z agrestową galaretką

Pyszne ciasto pełne lata :)

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Dodane przez: Anyzkowo

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Sezon na truskawki trwa w pełni....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE