Piekłam go już wiele razy i za każdym razem robi karierę wśród gości i znajomych.
2 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt bakaliowy:
8 jajek
20 dag cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag orzechów (pół na pół mielone i drobno posiekane)
15 dag rodzynek
15 dag kokosu
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
2 łyżki kakao
3 łyżki oleju
1 łyżka płaska) proszku do pieczenia
Ciasto ze słonecznikiem:
20 dag słonecznika łuskanego
15 dag margaryny
3 łyżki wody
3/4 szkl. cukru
Masa kajmakowa:
1 puszka gotowej masy kajmakowej
1 masło
1 margaryna
1 kieliszek spirytusu
Na wierzch:
20 dag śliwek kalifornijskich(suszonych)
2 czekolady gorzkie
1/2 kostki margaryny
Dodatkowo:
1 duża paczka delicji o smaku wiśniowym
poncz z mocnej herbaty z sokiem z cytryny i spirytusem
Ciasto tortowe z dużą ilością bakalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt bakaliowy:Oddzielić białka od żółtek.Bakalie razem wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.Ubić białka na sztywno,utrwalić cukrem ,ciągle ubijając dać żółtka.Delikatnie wymieszać z suchymi produktami.Ciasto wlać na przygotowaną wcześniej blachę(ja piekłam na dużej prostokątnej blaszce do placków)i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.25 min.Tak aby po sprawdzeniu patyczkiem ciasto w środku nie było
mokre.
Biszkopt kakaowy:Oddzielić białka od żółtek.Ubić na sztywno białka,utrwalić cukrem,dodać żółtka ubijając dodać po łyżce oleju.Sypkie produkty razem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Upiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.20-25 min.
Ciasto ze słonecznikiem:
Wszystkie składniki na ciasto ze słonecznikiem razem wymieszać i zagotować.Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.Piec w nagrzanym piekarniku w 170-180 stopniach do lekkiego zrumienienia słonecznika.Lekko przestudzić i jeszcze ciepły placek drobno pokruszyć do miseczki.Wystudzić.
Masa kajmakowa:
Utrzeć na puch masło z margaryną.Potem stopniowo dodawać masę kajmakową z puszki na końcu po odrobinie dawać spirytus i dobrze utrzeć.Odebrać 1/3 część masy.Do reszty masy ,dodawać po odrobinie ciasta
słonecznikowego skruszonego i dobrze utrzeć masę.
Śliwki zalać gorącą wodą,odcedzić,pokroić w paseczki.Czekolady połamać i wymieszać z rozpuszczoną margaryną.Roztopioną masę czekoladową wymieszać ze śliwkami.Biszkopty nasączyć ponczem.
Przełożenie ciasta:
Na spód dajemy biszkopt bakaliowy-1/2 masy ze słonecznikiem-delicje namoczone w ponczu-1/2 masy ze słonecznikiem-biszkopt kakaowy-odłożona część masy kajmakowej bez słonecznika-polewa czekoladowa ze śliwkami.Placka schłodzić kilka godzin.
Porady
Zamiast delicji możemy użyć biszkoptów i zalać je wiśniową tężejącą galaretką.
Komentarze