Ciasto tortowe z dużą ilością bakalii

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Piekłam go już wiele razy i za każdym razem robi karierę wśród gości i znajomych.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt bakaliowy:
    8 jajek
    20 dag cukru
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    15 dag orzechów (pół na pół mielone i drobno posiekane)
    15 dag rodzynek
    15 dag kokosu
    Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki
    2 łyżki kakao
    3 łyżki oleju
    1 łyżka płaska) proszku do pieczenia
    Ciasto ze słonecznikiem:
    20 dag słonecznika łuskanego
    15 dag margaryny
    3 łyżki wody
    3/4 szkl. cukru
    Masa kajmakowa:
    1 puszka gotowej masy kajmakowej
    1 masło
    1 margaryna
    1 kieliszek spirytusu
    Na wierzch:
    20 dag śliwek kalifornijskich(suszonych)
    2 czekolady gorzkie
    1/2 kostki margaryny
    Dodatkowo:
    1 duża paczka delicji o smaku wiśniowym
    poncz z mocnej herbaty z sokiem z cytryny i spirytusem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Kajmak Ciasto

Ciasto tortowe z dużą ilością bakalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt bakaliowy:Oddzielić białka od żółtek.Bakalie razem wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.Ubić białka na sztywno,utrwalić cukrem ,ciągle ubijając dać żółtka.Delikatnie wymieszać z suchymi produktami.Ciasto wlać na przygotowaną wcześniej blachę(ja piekłam na dużej prostokątnej blaszce do placków)i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.25 min.Tak aby po sprawdzeniu patyczkiem ciasto w środku nie było
    mokre.
    Biszkopt kakaowy:Oddzielić białka od żółtek.Ubić na sztywno białka,utrwalić cukrem,dodać żółtka ubijając dodać po łyżce oleju.Sypkie produkty razem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Upiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.20-25 min.
    Ciasto ze słonecznikiem:
    Wszystkie składniki na ciasto ze słonecznikiem razem wymieszać i zagotować.Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.Piec w nagrzanym piekarniku w 170-180 stopniach do lekkiego zrumienienia słonecznika.Lekko przestudzić i jeszcze ciepły placek drobno pokruszyć do miseczki.Wystudzić.
    Masa kajmakowa:
    Utrzeć na puch masło z margaryną.Potem stopniowo dodawać masę kajmakową z puszki na końcu po odrobinie dawać spirytus i dobrze utrzeć.Odebrać 1/3 część masy.Do reszty masy ,dodawać po odrobinie ciasta
    słonecznikowego skruszonego i dobrze utrzeć masę.
    Śliwki zalać gorącą wodą,odcedzić,pokroić w paseczki.Czekolady połamać i wymieszać z rozpuszczoną margaryną.Roztopioną masę czekoladową wymieszać ze śliwkami.Biszkopty nasączyć ponczem.
    Przełożenie ciasta:
    Na spód dajemy biszkopt bakaliowy-1/2 masy ze słonecznikiem-delicje namoczone w ponczu-1/2 masy ze słonecznikiem-biszkopt kakaowy-odłożona część masy kajmakowej bez słonecznika-polewa czekoladowa ze śliwkami.Placka schłodzić kilka godzin.

Porady

Zamiast delicji możemy użyć biszkoptów i zalać je wiśniową tężejącą galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować