Orzechowiec z dużą ilością frużeliny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto z orzechami na każdą okazję.
Przepis zaczerpnięty od użytkownika Skotka.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto białe :
    masło - 200 g
    śmietana 18% -3 łyżki
    jajko - 1 szt
    cukier kryształ - 80 g
    mąka - 1/2 kg
    cukier waniliowy - 1/2 opak
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    Ciasto ciemne :
    śmietana - 18% - 1 łyżka
    masło - 150 g
    żółtka jaj - 2 szt
    mąka - 300 g
    cukier - 70 g
    cukier waniliowy - 1/2 opak
    kakao - 1 łyżka
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Krem :
    masło - 250 g
    cukier -4 łyżki
    mleko - 0,5 l
    budyń waniliowy - 1 opak
    mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
    sok z cytryny - 1 łyżeczka
    kakao - 1 łyżka
    Dodatkowo:
    orzechy włoskie - 200 g
    frużelina porzeczkowa - 400 g lub dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Orzechowiec z dużą ilością frużeliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 1. Ciasto białe:
    Jajko wybić do miski, utrzeć z cukrami.
    Następnie dodać miękkie masło i śmietanę, dalej ucierać.
    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do pozostałych składników, utrzeć na wolnych obrotach do pojawienia się grudek.
    Przełożyć ciasto na stolnicę zagnieść ciasto, podzielić na trzy części, włożyć ciasta do foliowych torebek, schłodzić w lodówce.
  • Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 2. Ciasto ciemne:
    Ciasto ciemne przygotować tak jak białe ciasto, tylko do mąki z proszkiem dodać jeszcze kakao.
    Gotowe ciasto podzielone na 3 części, włożyć do zamrażalnika na 35 minut.
    Orzechy włoskie grubo posiekać, podzielić na 4 części.
    Frużelinę lub dżem porzeczkowy podzielić na 3 części
  • 3. Krem:
    Szklankę mleka wlać do rondla, dodać cukier, zagotować.
    Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu dalej ucierać, na samym końcu dodać sok z cytryny, wymieszać, podzielić krem na 2 części, jedną część kremu wymieszać z kakao.
  • Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 4. Formę o wymiarach 24 × 36, wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, wyłożyć na papier rozwałkowaną jedną część białego ciasta i część frużeliny porzeczkowej, posypać orzechami.
  • Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 5. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciasto ciemne.
    Włożyć formę do nagrzanego do 200 stop. Piekarnika i piec przez ok. 18 minut.
    Pozostałe dwa ciasta przygotować tak samo, ostudzić.
  • Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 6. Składanie ciasta:
    Na pierwsze ciasto wyłożyć krem biały, przykryć drugim ciastem.
  • Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 7. Wyłożyć krem kakaowy, zostawiając łyżkę kremu, przykryć trzecim plackiem.
    Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i posypać orzechami.
    Schłodzić w lodówce.
    Ciasto jeść następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować