CIASTO TORTOWE

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto z porwanym biszkoptem,polanym czekoladową polewą.Ciasto z kremem budyniowym i polewą chałwową. Ciasto bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt biały :2x
    -4 jaja
    -136 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -68 g. mąki tortowej
    -68 g. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    biszkopt ciemny :1x
    -4 jaja
    -136 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -68 g. mąki tortowej
    -68 g. maki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    nasączenie:
    -1/3 szklanki mocnej,posłodzonej kawy.

    krem budyniowy:
    -3/4 l. mleka
    -2 budynie waniliowe
    -4 łyżki cukru
    -1 masło (200 g.)

    polewa czekoladowa:
    -1 gorzka czekolada
    -3 łyżki pudru cukru
    -0,5 masła(100 g.)

    polewa chałwowa:
    -100 g. masła
    -0,5 szklanki cukru
    -4 łyżki mleka
    -200 g.chałwy

    płatki migdałowe, lub starty wafelek
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki(30x40) z papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min.w 175 *. Pieczemy drugi taki sam,a trzeci z kakao.
  • przygotowanie biszkoptów 2. Jeden biszkopt biały nasączyć kawą, drugi porwać. Trzeci ciemny, to będzie góra.
  • nasączony biszkopt 3. Ułożyć biszkopt nasączony do blaszki z zamkniętymi bokami.
  • krem 4. krem-Ugotować budyń. Schłodzić do letniego. Masło miksować, dodając po łyżce budyniu.Posmarować kremem biszkopt w blaszce.
  • porwany biszkopt 5. Rozrzucić porwany biszkopt
  • polewa 6. polewa-Rozpuścić na parze i polać porwany biszkopt.
  • biszkopt ciemny 7. Przykryć ciemnym biszkoptem.
  • polewa chałwowa 8. polewa chałwowa-Do rondelka włożyć masło,cukier i mleko.Wymieszać i na małym ogniu,roztopić. Dodać pokruszoną chałwę i rozpuścić.Rozsmarować na biszkopcie.
  • migdały 9. Na górę można zetrzeć czekoladowego wafelka, albo posypać mielonymi migdałami.

Porady

Można upiec tylko dwa biszkopty i ściąć góry, które potem można porwać do środka ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować