Ciasto tortowe

4.51 (148 ocen)

Delikatne, orzechowo - kakaowe ciasto łatwe do wykonania;)

Składniki:

  • Ciasto I:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    4 łyżki oleju

    Ciasto 2:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki orzechów mielonych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    4 łyżki oleju

    Ciasto 3:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    4 łyżki oleju

    Krem:
    1,5 kostki margaryny
    25 dag cukru pudru
    1 szklanka mleka
    cukier waniliowy
    2 szklanki mielonych orzechów
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok. 25 min. w temperaturze 200 stopni C.
  • 2. Podobnie zrobić ciasto II i III.
  • 3. Krem:
    Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać orzechy i gotować ok 3 - 5 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce wystudzone orzechy. Gotowym kremem przełożyć ciasta, zostawiając 2 łyżki kremu na wierzch.
  • 4. Przełożenie:
    ciasto I (z kakao) - krem - ciasto II (z orzechami) - krem - ciasto III (białe).
  • 5. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować