Ciasto toffi

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam kilkumiesięcznego synka, jestem na urlopie wychowawczym. Dużo czasu spędzam w kuchni i wymyślam nowe potrawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 50 dag mąki
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 15 dag miodu
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 2 jajka
    ● cukier waniliowy
    ● 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Krem:
    ● 3/4 l śmietany 30-proc.
    ● 5 łyżeczek żelatyny
    ● 2 łyżki cukru pudru
    Polewa:
    ● puszka słodzonego mleka skondensowanego
    ● 20 dag orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy
    ciasto i w temp.
    180 °C pieczemy (10-15 minut)
    dwa cienkie placki. Najlepiej
    upiec je dzień wcześniej.
  • Ciasto toffi 2. Żelatynę rozpuszczamy
    w 3/4 szkl. gorącej wody. Śmietanę
    ubijamy z cukrem pudrem.
    Powoli wlewamy zimną żelatynę
    (nie gorącą, bo śmietana się
    zwarzy). Placki przekładamy
    kremem śmietankowym.
  • 3. Puszkę mleka gotujemy
    3 godziny. Ciepły krem wylewamy
    na ciasto i równomiernie
    rozsmarowujemy. Posypujemy
    podzielonymi na mniejsze cząstki
    orzechami.

Porady

● Gdy mamy mało czasu, zamiast gotować mleko skondensowane, możemy ciasto posmarować gotową masą karmelową z puszki. ● Śmietanę możemy ubić ze śmietan-fiksem, wtedy nie dodajemy żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować