Ciasto toffi

  • wyświetlono: 2992 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Rozpływa się w ustach.

Teodorka
  • 50min

Składniki

Blacha o wym. 22x28
Biszkopt jasny:
2 jaja
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany 30 %
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
1 kostka margaryny
Bita śmietana:
500 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzącej wody
Dodatkowo :
200 g herbatników
500 g mleka skondensowanego typu krówka
orzechy, kokos

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto toffi

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodając cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno- cukrowej. Wymieszać i przelać do blachy o wym 22x28 Piec ok 20 minut w temp 170 s C.
    Masa: Mleko i proszek budyniowy wymieszać. Śmietanę 30 % zagotować z cukrem dodając rozpuszczony proszek budyniowy - gotować budyń. Margarynę utrzeć dodając po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na biszkopt - ułożyć herbatniki. Śmietanę 30% ubić na sztywno dodając przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na herbatniki - ułożyć warstwę herbatników.Wyłożyć masę krówkąwą i posypać orzechami i kokosem. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechykokosmasa krówkowamasa budyniowakremówkaherbatnikiciasto toffi

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto toffi z herbatnikami

Dodane przez: ilka222

Ciasto toffi

Ciasto bez pieczenia z masą toffi,...

Ciasto   toffi.

Dodane przez: Annna MM

Ciasto toffi

Ciasto bez pieczenia robi się...

Toffi

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto Cynamonek Toffi

Bardzo lubię smaki korzennych przypraw,...

toffi

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Toffi

:-) Gorąco polecam (-:

całe ciasto

Dodane przez: KABEL

CIASTO BANANOWE Z TOFFI

To ciasto naprawdę jest pyszne,zachwyciło...

Ciasto Toffi

Dodane przez: MartynaK

Ciasto Toffi

Ciasto jest przepyszne i doskonale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE