Ciasto TOFFI

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Ciasto te robię zawsze odświętnie zawsze na jakąś okazje czy to urodziny czy święta czy chrzciny, Zawsze ono wychodzi i wszyscy się zachwycają Każdy kto zje kawałek tego pysznego ciasta to chce przepis. Po prostu miód w buzi.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 paczek herbatników
    1 paczka krakersów
    1 szklanka mąki krupczatki
    ½ szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    1litr mleka
    1 masło
    1 puszka mleka skondensowanego SŁODZONEGO w puszce lub gotowa masa krowkowa
    ½ litra śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 opakowania śmietan fixu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa 1
    Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką do utartej masy wlewać powoli gorące mleko i mieszać (NIE ODWROTNIE) całość zagotować musi zgęstnieć jak budyń
  • 2. Masa 2
    Mleko w puszce gotować 3 godziny, żeby puszka była cały czas zakryta wodą. Także można użyć masy gotowej bez gotowania.
  • 3. Masa 3
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i smietanfixem
  • 4. Na blachę wyłożyć kolejno herbatniki, przestudzony budyń herbatniki karmel krakersy bita smietana. Możba udekorować płatkami czekoladowymi lub kakaem jak kto woli dekoracja według uznania

Porady

Mleko w puszce można zastapić gotową masą ale to nie ten sam efekt smakowy duzo lepsza jest samemu zrobiona masa. i Nie zapomnieć o masie 1 zeby nie zrobić odwrotnie że utarte produkty do mleka bo budyń nie wyjdzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować