Ciasto sypane ze śliwkami

5 (3 ocen)

  • 1 godz. 29 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

O szarlotce sypanej większość pewnie słyszała...także ten, chciałem zrobić coś troszkę innego. Miałem ogromną ochotę na ciasto ze śliwkami, niekoniecznie drożdżowe. A, że to zawsze się udaje, nie jest skomplikowane i ofkors smakuje, więc z lekka poszedłem na łatwiznę. Oto przed państwem Śliwotka w pełnej krasie. Polecam, Arkadiusz Gie

  • 1 godz. 29 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    1,5 kg śliwek
    1 łyżka mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto sypane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto sypane ze śliwkami 1. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy i dzielimy na trzy części.
    Ze śliwek usuwamy pestki, każdą kroimy wzdłuż na ćwiartki. Mieszamy z cynamonem i goździkami. Dzielimy na pół.
    W tortownicy (23 cm) wysypujemy 1/3 suchych składników, równomiernie rozprowadzamy i układamy 1/2 część śliwek.
    Na śliwki wysypujemy kolejną część suchych składników, na to pozostałe śliwki i kolejną część suchych.
    Na wierzch ciasta ścieramy, na dużych oczkach, masło.
    Całość pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować