Ciasto sypane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka, mąki, proszek do pieczenia, masło oraz cukier i cukier waniliowy przełożyć do miski. Wszystkie składniki zagnieść tak jak na kruszonkę. Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wysypać na blachę. Ugnieść równo ręką. Śliwki opłukać, rozpołowić i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i mąkę ziemniaczana i dokładnie razem wymieszać. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki. Na pianę wysypać pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 200 st C. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 st C i piec jeszcze przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu ciasto dokładnie ostudzić.
Komentarze