Ciasto sypane ze śliwkami

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 1 osoby

ciasto smakuje z każdym sezonowym owocem

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 żółtka
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 gram masła
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kilogram śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto sypane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, mąki, proszek do pieczenia, masło oraz cukier i cukier waniliowy przełożyć do miski. Wszystkie składniki zagnieść tak jak na kruszonkę. Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wysypać na blachę. Ugnieść równo ręką. Śliwki opłukać, rozpołowić i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i mąkę ziemniaczana i dokładnie razem wymieszać. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki. Na pianę wysypać pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 200 st C. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 st C i piec jeszcze przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu ciasto dokładnie ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować