Ciasto straciatella z truskawkami

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Wiosenno letnie ciasto. Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem, masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    50 g tartej gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    1 szklanka przegotowanej wody
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego rumu

    Masa straciatella:
    35 dag twarożku 3 krotnie mielonego
    30 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
    25 dag serka mascarpone
    50 g tartej gorzkiej czekolady
    1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
    3-4 łyżki cukru pudru
    5 listków żelatyny

    Zielona masa:
    3 galaretki Kiwi lub agrestowe

    Masa jogurtowa:
    1 litr jogurtu naturalnego greckiego
    4 łyżki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    1 szklanka pokrojonych truskawek

    Polewa czekoladowa do polania
    Świeże truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Ciasto straciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniacą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym 23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.
    Studzimy.
  • 2. Poncz:
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt.
    Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. Masa straciatella:
    Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali .
    Wszystkie serki umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i mieszamy mikserem, wlewamy płynną żelatynę oraz wsypujemy tartą czekoladę , mieszamy na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę.
  • 4. Masa jogurtowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody, płynną i ostudzoną mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

To może cię zainteresować