Ciasto Runo leśne

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Banalnie proste w przygotowaniu, ma fenomenalny kolor i smakuje bardzo ciekawie. Wywodzi się z Turcji, tam jest znane jako Ispanaklı Kek-wersja wykonana przeze mnie jest zmodyfikowana poprzez dodanie owoców i galaretki.Owoce dodają całego uroku ciastu i nie tylko pięknie wyglądają, ale i smakują.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - opakowanie 400-450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    - 3 duże jajka
    - 1 i 1/3 szklanki cukru
    - 1 szklanka oleju
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 szklanka mąki krupczatki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - opakowanie cukru wanilinowego

    Masa śmietanowa:
    -500 ml śmietany kremówki 30-36%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 opakowania śmietan-fix

    Dodatkowo:
    - 2 kolorowe galaretki
    - owoce do dekoracji (np. suszona żurawina, kandyzowany ananas, jagody, borówki, wiśnie, maliny itp.)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe Desery

Ciasto runo leśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą i jasną masę. Miksując, stopniowo wlewać olej.
    Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką, aż składniki się połączą.

    Tortownicę o śr. 26 cm nasmarować olejem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C i piec około 1 godziny (do suchego patyczka).
  • image-1aj78li 2. Po wystudzeniu przeciąć ciasto na połowę (używałam do tego nici dentystycznej), z połówek ciasta skruszyć palcami nad talerzem okruszki na posypanie wierzchu.
  • image-1i0baw9 3. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy, zakładając brzegi tortownicy.
    Śmietankę lekko ubić mikserem, po czym dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami, ubijać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • image-1p9ilgv 4. Masę wyłożyć na ciasto, na śmietanę wylać 2/3 tężejącej galaretki i ponownie posmarować masą śmietankową.
  • image-00tt255 5. Przykryć drugą połową ciasta szpinakowego.
  • image-15tl7f5 6. Na wierzchu ponownie posmarować masą śmietankową i wylać pozostałą część galaretki , następnie wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskają, a na nich ułożyć owoce (ja użyłam suszonej żurawiny i drobno posiekanego kandyzowanego ananasa).
  • image-2afme1q 7. Wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. Powoli zdjąć boki tortownicy i brzegi ciasta wykończyć masą śmietanową.
  • image-0w5u71u 8. Smacznego!

Porady

Do ciasta doskonale nadają się owoce sezonowe, takie jak jagody, borówki czy wiśnie. Polecam także wykorzystanie owoców z nalewek domowych :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować