Ciasto prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.
2.Beza Prince Polo:
Białka są ubijane na parze, dlatego najlepiej ubijać je na metalowej misce bądź w garnku. Warto przed ubijaniem białek przygotować dwa garnki tak by do siebie pasowały, większy (w którym będzie podgrzewana woda) i mniejszy (w którym będą ubijane białka).
Prince Polo posiatkować na drobne kawałki. Orzechy włoskie pokroić na drobno.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem, dzięki czemu papier łatwiej odejdzie od bezy.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie upijając nad parą dodawać partiami cukier puder. Trzeba uważać, by naczynie z białkami nie stykało się ze wrzątkiem, by białka z dołu naczynia się nie ścięły. Do ciepłej masy dodać rozdrobnione Prince Polo, delikatnie wmieszać w masę. Następnie zdjąć znad pary, dodać pokrojone orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.
Całość przelać do wcześniej przygotowanej blaszki i piec ok 20 min w temp. 170 st. Odstawić do przestudzenia.
3.Krem:
2 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałej szklance mleka rozprowadzić przesianymi mąkami i 5 żółtkami. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu. Odstawić do schłodzenia.
Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch i dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać żółtko i dokładnie utrzeć.
4.Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć przygotowany krem. Przykryć upieczoną bezą. (Beza niestety lubi się łamać, dlatego trzeba uważać, jednak, wszelkie niedoskonałości przykryje polewa, więc nie ma się co przejmować, nawet jak się złamie w pół).
5.Polewa:
Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi.
Całość schłodzić w lodówce.
Porady
Jeśli lubimy wyraziste kremy, możemy pod koniec ucierania dodać kieliszek czystej wódki lub rumu.
Komentarze