Ciasto Prince Polo

4.5 (158 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ciasto z wykorzystanie batoników Prince Polo. Chętnie do niego wracam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    6 łyżek mąki pszennej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na bezę Prince Polo:
    6 białek
    szczypta soli
    30 dag cukru pudru
    4 batoniki Prince Polo max
    100 g orzechów włoskich
    120 g wiórek kokosowych

    Na krem:
    3 szklanki mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki zwykłej
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    5 +1 żółtek
    300 g masła

    Na polewę czekoladową:
    85 g masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    Wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto Prince polo

Ciasto prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Beza Prince Polo:
    Białka są ubijane na parze, dlatego najlepiej ubijać je na metalowej misce bądź w garnku. Warto przed ubijaniem białek przygotować dwa garnki tak by do siebie pasowały, większy (w którym będzie podgrzewana woda) i mniejszy (w którym będą ubijane białka).

    Prince Polo posiatkować na drobne kawałki. Orzechy włoskie pokroić na drobno.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem, dzięki czemu papier łatwiej odejdzie od bezy.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie upijając nad parą dodawać partiami cukier puder. Trzeba uważać, by naczynie z białkami nie stykało się ze wrzątkiem, by białka z dołu naczynia się nie ścięły. Do ciepłej masy dodać rozdrobnione Prince Polo, delikatnie wmieszać w masę. Następnie zdjąć znad pary, dodać pokrojone orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.
    Całość przelać do wcześniej przygotowanej blaszki i piec ok 20 min w temp. 170 st. Odstawić do przestudzenia.
  • 3. Krem:
    2 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałej szklance mleka rozprowadzić przesianymi mąkami i 5 żółtkami. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu. Odstawić do schłodzenia.
    Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch i dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać żółtko i dokładnie utrzeć.
  • 4. Przełożenie:
    Na biszkopt wyłożyć przygotowany krem. Przykryć upieczoną bezą. (Beza niestety lubi się łamać, dlatego trzeba uważać, jednak, wszelkie niedoskonałości przykryje polewa, więc nie ma się co przejmować, nawet jak się złamie w pół).
  • 5. Polewa:
    Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi.

    Całość schłodzić w lodówce.

Porady

Jeśli lubimy wyraziste kremy, możemy pod koniec ucierania dodać kieliszek czystej wódki lub rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować