Ciasto Prince Polo

  • wyświetlono: 2255 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto z wykorzystanie batoników Prince Polo. Chętnie do niego wracam.

mysweetalife
  • 25 porcje
  • 180min
  • Trudny

Składniki

Na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na bezę Prince Polo:
6 białek
szczypta soli
30 dag cukru pudru
4 batoniki Prince Polo max
100 g orzechów włoskich
120 g wiórek kokosowych

Na krem:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki zwykłej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 +1 żółtek
300 g masła

Na polewę czekoladową:
85 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Prince Polo

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Beza Prince Polo:
    Białka są ubijane na parze, dlatego najlepiej ubijać je na metalowej misce bądź w garnku. Warto przed ubijaniem białek przygotować dwa garnki tak by do siebie pasowały, większy (w którym będzie podgrzewana woda) i mniejszy (w którym będą ubijane białka).

    Prince Polo posiatkować na drobne kawałki. Orzechy włoskie pokroić na drobno.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem, dzięki czemu papier łatwiej odejdzie od bezy.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie upijając nad parą dodawać partiami cukier puder. Trzeba uważać, by naczynie z białkami nie stykało się ze wrzątkiem, by białka z dołu naczynia się nie ścięły. Do ciepłej masy dodać rozdrobnione Prince Polo, delikatnie wmieszać w masę. Następnie zdjąć znad pary, dodać pokrojone orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.
    Całość przelać do wcześniej przygotowanej blaszki i piec ok 20 min w temp. 170 st. Odstawić do przestudzenia.
  • 3. Krem:
    2 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałej szklance mleka rozprowadzić przesianymi mąkami i 5 żółtkami. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu. Odstawić do schłodzenia.
    Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch i dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać żółtko i dokładnie utrzeć.
  • 4. Przełożenie:
    Na biszkopt wyłożyć przygotowany krem. Przykryć upieczoną bezą. (Beza niestety lubi się łamać, dlatego trzeba uważać, jednak, wszelkie niedoskonałości przykryje polewa, więc nie ma się co przejmować, nawet jak się złamie w pół).
  • 5. Polewa:
    Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi.

    Całość schłodzić w lodówce.

Porady

Jeśli lubimy wyraziste kremy, możemy pod koniec ucierania dodać kieliszek czystej wódki lub rumu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyciastakokosprince polociasta z krememciasto prince polo

Komentarze

Podobne przepisy

Przekładane ciasto z batonikami Prince Polo

Dodane przez: Świat Wypieków

Przekładane ciasto z batonikami Prince Polo

Delikatny i wilgotny biszkopt kakaowy,...

image-13pic8k

Dodane przez: Aga2014

Ciasto "Prince Polo"

To ciasto wygląda jak tort, polecam

PRINCE POLO

Dodane przez: Aninka88

CIASTO PRINCE POLO

Warstwowe ciasto, które w swoim...

Prince polo z brzoskwiniami

Dodane przez: Julita93

Ciasto Prince polo z brzoskwiniami

Szybkie w wykonaniu ciasto. Idealne...

image-1txd7jg

Dodane przez: anita176

Ciasto Brzoskwiniowiec z Prince polo

Pyszne śmietankowe ciasto z chrupiącymi...

Moje dzieło ;)

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto Prince Polo

Pyszne i proste cisto! ;)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE