Prince polo

  • wyświetlono: 613 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto dla wielbicieli znanych kruchych wafelków. Idealne na świąteczny stół, domową imprezę czy po prostu do filiżanki kawy.

20190512_173408
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
6 żółtek
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto z wafelkami:
6 białek
1 szklanka cukru
100 g zmielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
4 duże wafelki prince polo
Masa:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy (40g)
0.5 szklanki cukru
1 gorzka czekolada
200 g masła
olejek rumowy
Polewa czekoladowa:
125 g masła
0,5 szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
4-5 łyżek mleka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Prince polo

  • Prince polo1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • Prince polo2. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ucieramy aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Za pomocą szpatułki łączymy pianę z wiórkami kokosowymi oraz zmielonymi orzechami. Wafelki kroimy w kostkę. Dodajemy do piany.
    Formę, w której piekł się biszkopt ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
  • Prince polo3. Pół szklanki mleka odlewamy i rozrabiamy w niej proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do mleka z czekoladą wlewamy rozrobiony proszek budyniowy, mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Gotowy przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu), odstawiamy do wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń a na końcu kilka kropli aromatu rumowego (ilość wg uznania do smaku).
  • Prince polo4. Składamy ciast. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

    Układamy pierwszy blat, wykładamy połowę masy budyniowej, ciasto z prince polo, masę budyniową oraz drugi blat biszkoptu.

    Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy kilka łyżek mleka. Mieszamy aż masa będzie aksamitna. Lekko studzimy. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

prince polociasto przekładaneciasto z wafelkamiciasto z batonami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Prince Polo

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Ciasto Prince Polo

Pyszne ciasto z niebiańskim kremem...

PRINCE POLO

Dodane przez: Aninka88

CIASTO PRINCE POLO

Warstwowe ciasto, które w swoim...

jabłecznik z prince polo

Dodane przez: klementynka

jabłecznik z prince polo

Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę...

Moje dzieło ;)

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto Prince Polo

Pyszne i proste cisto! ;)

Przekładane ciasto z batonikami Prince Polo

Dodane przez: Świat Wypieków

Przekładane ciasto z batonikami Prince Polo

Delikatny i wilgotny biszkopt kakaowy,...

CIASTO JOGURTOWE Z PRINCE POLO

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO JOGURTOWE Z PRINCE POLO

Ciasto na biszkopcie z kremem i...