Ciasto biedronka

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Bardzo fajne ciasto, biszkoptowe z kremem budyniowym, dżemem i galaretką. Ciasto idealne dla dzieci, na przyjęcia i nie tylko. miękkie i smaczne. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT :
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 łyżki octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    MASA :
    4 szklanki mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    olejek waniliowy lub śmietankowy
    1 kostki margaryny lub masła
    5 łyżek cukru pudru
    DODATKOWO :
    1 słoiczek czerwonego dżemu ( u mnie wieloowocowy )
    2 czerwone galaretki
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąć ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy 25/ 35 wyłożonej folią aluminiową.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 * C , przez 30-40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt. Biszkopt jest wysoki na około 2.5 cm wysokości. To w zupełności wystarczy aby go przełożyć masą.
  • image-0alsn4x 2. Dwie szklanki mleka z cukrem zaczynamy podgrzewać w garnku, następnie w reszcie mleka miksujemy mąki i wlewamy do ciepłego mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy.
    W wysokiej misce ucieramy mikserem margarynę z cukrem pudrem, dodajemy partiami zimny budyń i ucieramy masę na puch.
    W razie potrzeby dosładzam, na koniec dodajemy olejek, mieszamy i gotowe .Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.
    Upieczony biszkopt przecinamy, wzdłuż na dwie równe połówki. Pierwszy blat układamy na blaszce, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej.
  • image-1re79uj 3. W drugim blacie ciasta wycinamy kieliszkiem kółka otworów, przekładamy go na krem i lekko dociskamy.Resztę masy rozsmarowujemy omijając otworki. Posypujemy krem kokosem.
  • image-0x7pm0v 4. . Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę nakładamy łyżką w otworki. Ciasto schładzamy kilka godzin

Porady

Jeżeli chcemy szybko ciasto podać, biszkopt dobrze jest nasączyć herbatą z cukrem. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować