Ciasto "Pomarańczowa chmurka"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne i puszyste ciasto z lekką nutą pomarańczy :)
Po więcej inspiracji i zdjęć zapraszam na mojego bloga : marcepanowa-kuchnia.blogspot.com

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO POMARAŃCZOWE :
    150 g masła
    200 g cukru pudru
    7 żółtek
    1/2 szkl. jogurtu greckiego
    250 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z połówki pomarańczy
    skórka otarta z 1/2 pomarańczy

    CIASTO WANILIOWE:
    200 g cukru pudru
    7 białek
    70 g mąki ziemniaczanej
    70 g mąki krupczatki
    140 g roztopionego masła
    1 cukier waniliowy

    CIASTO CZEKOLADOWE:
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    4 łyżki soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "pomarańczowa chmurka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. CIASTO POMARAŃCZOWE:
    Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka, jogurt grecki, sok i skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy do masy i mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy.

    2.CIASTO WANILIOWE:
    Masło podgrzewamy, a następnie zostawiamy do wystygnięcia.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier. Przesiane mąki delikatnie miksujemy z pianą. Na końcu wlewamy przestudzone masło i mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na ciasto pomarańczowe.

    3.CIASTO CZEKOLADOWE:
    Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kakao i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto waniliowe.
    Formę z 3 ciastami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i pieczemy ok. 40-45 min (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, w razie czego czas pieczenia należy wydłużyć

    4.KREM:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Żelatynę mieszamy z sokiem z pomarańczy, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Łączymy delikatnie ubitą śmietanę z żelatyną.

    Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy delikatnie, wzdłuż pomarańczowej warstwy. Smarujemy kremem i nakrywamy drugą częścią. Gotowe ciasto można udekorować polewą czekoladową i startą skórką z pomarańczy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować