Pyszne i puszyste ciasto z lekką nutą pomarańczy :)
Po więcej inspiracji i zdjęć zapraszam na mojego bloga : marcepanowa-kuchnia.blogspot.com
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO POMARAŃCZOWE :
150 g masła
200 g cukru pudru
7 żółtek
1/2 szkl. jogurtu greckiego
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połówki pomarańczy
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
CIASTO WANILIOWE:
200 g cukru pudru
7 białek
70 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki krupczatki
140 g roztopionego masła
1 cukier waniliowy
Ciasto "pomarańczowa chmurka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. CIASTO POMARAŃCZOWE:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka, jogurt grecki, sok i skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy do masy i mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy.
2.CIASTO WANILIOWE:
Masło podgrzewamy, a następnie zostawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier. Przesiane mąki delikatnie miksujemy z pianą. Na końcu wlewamy przestudzone masło i mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na ciasto pomarańczowe.
3.CIASTO CZEKOLADOWE:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kakao i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto waniliowe.
Formę z 3 ciastami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i pieczemy ok. 40-45 min (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, w razie czego czas pieczenia należy wydłużyć
4.KREM:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Żelatynę mieszamy z sokiem z pomarańczy, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Łączymy delikatnie ubitą śmietanę z żelatyną.
Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy delikatnie, wzdłuż pomarańczowej warstwy. Smarujemy kremem i nakrywamy drugą częścią. Gotowe ciasto można udekorować polewą czekoladową i startą skórką z pomarańczy :)
Komentarze