Ciasto Poduszkowiec

4.5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tyle razy widziałam to ciasto na rożnych bloga i stronach w internecie, że musiało się ono znaleźć na liście do wypróbowania. Wypróbowałam i nie żałuje, jest bardzo smaczne :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm


    składniki na murzynka:



    3 jajka kl L
    1 i 1/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    80 ml oleju
    100 ml wody gazowanej lub innego napoju typu cola/pepsi lub ewent. mleka
    2 czubate łyżki kakao
    składniki na masę serową:

    300 g sera twarogowego lub na sernik
    1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru, nieugotowanego
    1/4 szkl cukru
    kilka kropel esencji pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Ciasto

Ciasto poduszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Poduszkowiec 1. 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W trakcie mieszania dolewamy olej oraz wodę lub napój ewent. mleko.

    2. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

    3. Składniki na masę serową miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy ją do woreczka, odcinamy róg i wylewamy na murzynka tworząc kratkę.
    Gotowe ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40-45 minut. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować