Poduszkowiec

4.49 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Połączenie ciasta murzynkowego z serem bialym.Wizualnie robi wrazenie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 5 jaj,
    1 szklanka cukru,
    230 g mąki pszennej,
    3 łyzki kakao,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia,
    1/2 szklanki oleju,
    cukier waniliowy.

    Masa:
    400-500 g sera typu Quark,
    1 budyn waniliowy z cukrem,
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery Ciasto

Poduszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed pieczeniem 1. Bialka oddzielamy od zoltek.
    Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy.
    Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do białosci.Dolewamy olej.Dodajemy ubite bialka i delikatnie mieszamy.
    Make mieszamy z proszkiem i kakao.Stopniowo wsypujemy do ciasta.
    Mieszamy delikatnie.
    Ciasto przelewamy na blaszkę.
    Serek miksujemy z cukrem i budyniem.Przekladamy do rekawa cukierniczego i wyciskamy na kakaowym ciescie kwadraty.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50-60 minut w 160 stopniach.

Porady

Ciasto kakaowe nie moze byc zbyt płynne,bo masa serowa spłynie na dół.Ciasto powinno dac sie rozprowadzic łyżką na blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować