Ciasto pistacjowo -figowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam lato bo wtedy dojrzewają moje ulubione figi ,niestety te sprowadzane są niedojrzałe i niesmaczne. Najsmaczniejsze to te prosto z drzewa . Z wakacji zawsze wracam z pełnym koszem tych przepysznych owoców.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-7 fig w zależności od wielkości

    1/2 szklanki posiekanych pistacji plus 1 garść

    1/2 szklanki cukru

    3 jajka wolny wybieg

    1 łyżka olejku waniliowego

    1/2 szklanki oleju

    1.5 szklanki mąki

    1 łyżeczką proszku do pieczenia

    1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pistacjowo -figowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe figi ( 4 sztuki)pokrój w kostkę ugnieć widelcem z cukrem , dolej olej i zapach waniliowy.Wbij jajka , wymieszaj.

    Następnie 1.5 szklanki mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1 łyżeczką cynamonu przesiej i dodaj do fig , wmieszaj posiekane pistacje

    Kwadratową małą formę 20x20 cm. posmaruj masłem .

    Wlej ciasto do formy.

    Pokrój dwie figi na plastry i rozłóż na ciasto.

    Posyp ciasto posiekanymi pistacjami( 1 garść )

    Piecz 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Po upieczeniu ostudź. Zimne ciasto udekoruj cząstkami fig.

Porady

Wybieraj owoce bardzo dojrzałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować