Ciasto figowe

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto pachnie cynamonem, bakaliami, idealne na zimowe dni

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
    1/3 szkl. otrąb pszennych
    3 jajka
    1/2 szkl. oleju
    2/3 szkl. maślanki + 2 łyżki
    2 łyżki cynamonu
    1 łyżeczka zmielonych goździków
    3 łyżki rodzynek
    ok. 8 suszonych fig
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
    50 g twarożku
    2 łyżki orzechów + figi na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto figowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, otrębami, rodzynkami i pokrojonymi figami, cynamonem, goździkami. 2 białka ubić, dodać do nich 3 żółtka, olej i 2/3 szkl. maślanki. Następnie zmieszać składniki mokre i suche.
    Kwadratową formę (24cm) posmarować olejem, posypać mąką, bułką tartą i wylać ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez ok 40 min.
    Między czasie pozostałe białko ubić, zmieszać ze zmielonym twarożkiem, 2 łyżkami maślanki i łyżką cukru. Kiedy ciasto będzie już prawie gotowe wylać tą masę na ciasto, posypać orzechami i pokrojonymi figami. Zapiekać aż masa się zetnie.

Porady

Trzeba uważać żeby ma.sa na wierzchu nie zrobiła się sucha, a tylko lekko się zcieła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować