Ciasto figowe

  • wyświetlono: 1154 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto pachnie cynamonem, bakaliami, idealne na zimowe dni

gibon
  • 75min

Składniki

1 szkl. mąki
1/3 szkl. otrąb pszennych
3 jajka
1/2 szkl. oleju
2/3 szkl. maślanki + 2 łyżki
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
3 łyżki rodzynek
ok. 8 suszonych fig
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
50 g twarożku
2 łyżki orzechów + figi na wierzch

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto figowe

  • 1. Mąkę zmieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, otrębami, rodzynkami i pokrojonymi figami, cynamonem, goździkami. 2 białka ubić, dodać do nich 3 żółtka, olej i 2/3 szkl. maślanki. Następnie zmieszać składniki mokre i suche.
    Kwadratową formę (24cm) posmarować olejem, posypać mąką, bułką tartą i wylać ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez ok 40 min.
    Między czasie pozostałe białko ubić, zmieszać ze zmielonym twarożkiem, 2 łyżkami maślanki i łyżką cukru. Kiedy ciasto będzie już prawie gotowe wylać tą masę na ciasto, posypać orzechami i pokrojonymi figami. Zapiekać aż masa się zetnie.

Porady

Trzeba uważać żeby ma.sa na wierzchu nie zrobiła się sucha, a tylko lekko się zcieła

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

królewiec

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Królewiec

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej...

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE