Ciasto figowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Figi można zastąpić innymi owocami, albo owocami suszonymi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 2.5 szklanki
    - mielone migdały: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - mielony cynamon: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 1.25 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - duże jajka: 2 sztuki
    - świeży sok z pomarańczy: 0.5 szklanki
    - posiekane świeże figi - albo suche - ok. 4 sztuki świeżych: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok Ciasto

Ciasto figowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem i dodawaj na zmianę z olejem i sokiem z pomarańczy do jajek. Na koniec dodaj pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do przygotowanej foremki.
  • 2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka).
  • 3. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować