Ciasto piernikowe z masą jabłkową i biszkoptami

  • wyświetlono: 2999 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 2

Ciasto wzorowane przepisem siostry Anastazji, jednak nieco przeze mnie zmodyfikowane. Idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia jako połączenia miodownika i piernika.

lenarti

Składniki

Składniki na ciasto piernikowe (21 x 32):
1 kostka margaryny
4 jajka
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki naparu z czarnej herbaty
300 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru kryształ
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika

Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
3-4 łyżki cukru kryształ
2 budynie o smaku śmietankowym
1 kostka masła
50 ml ajeroniaku

Składniki na masę jabłkową:
1 1/2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka masła


Dodatkowo:
2 galaretki w kolorze czerwonym
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
dowolna ulubiona polewa czekoladowa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto piernikowe z masą jabłkową i biszkoptami

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy razem z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z sodą oraz przyprawą do piernika, wlewamy cienkim strumieniem miód zmieszany z naparem herbacianym. W osobnej misie ubijamy białka na sztywno. Ubitą pianę łączymy delikatnie z ciastem, mieszamy drewnianą łyżką do powstania jednolitej konsystencji. Ciasto wykładamy na dwie blaszki wyłożone papierem i wysmarowane tłuszczem. Pieczemy w temp. 180 C ok. 15-20 minut (ciasto ma nabrać złotego, miodowego koloru).
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy w garnku razem z łyżką masła. Kwaśne owoce można dosłodzić. Do usmażonych jabłek wsypujemy żółtą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Budynie i cukier gotujemy na 1/2 l mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła oraz ajerkoniakiem.
  • 4. 2 czerwone galaretki rozpuszczamy w 0.75 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do momentu tężenia.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    blat ciasta - 1/3 masy budyniowej - masa jabłkowa - ułożone po skosie biszkopty - luki pomiędzy biszkoptami uzupełniamy tężejącą galaretką - 2/3 masy budyniowej - blat ciasta - polewa czekoladowa.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień (jeśli go doczeka).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkajabłkamiódprzyprawa do piernika
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami

Dodane przez: Mniam1

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami

Kakaowy biszkopt przełożony kremem...

trociniak

Dodane przez: juchab

Trociniak – ciasto jabłkowo – kokosowe z...

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu...

Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami

Dodane przez: ewaeu

Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami

Krajanka piernikowa z masą migdałową...

Brzoskwiniowiec z nutellą w asyście biszkoptów

Dodane przez: Ocia2507

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą i biszkoptami

Ciasto na każdą ważną okazję. Pyszne,...

ciasto  przekładane  z makowo kokosowa wkładka i z biszkoptami

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Ciasto przekładane masą chałwową z wkładka...

polecam ciasto na kazda okazje...

Słoneczny taras, kawa w towarzystwie rodzinki i to oto przepyszne ciasto. Kwintesencja szczęścia.

Dodane przez: Ewa_las

Ciasto Letnia rozkosz z masą jabłkową, malinami...

Przepis jest autorstwa mojej mamy,...