Ciasto piernikowe z masą jabłkową i biszkoptami

4.97 (177 ocen)

Ciasto wzorowane przepisem siostry Anastazji, jednak nieco przeze mnie zmodyfikowane. Idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia jako połączenia miodownika i piernika.

Składniki:

  • Składniki na ciasto piernikowe (21 x 32):
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    1/4 szklanki płynnego miodu
    1/4 szklanki naparu z czarnej herbaty
    300 g mąki pszennej tortowej
    100 g cukru kryształ
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka przyprawy do piernika

    Składniki na masę budyniową:
    1/2 l mleka
    3-4 łyżki cukru kryształ
    2 budynie o smaku śmietankowym
    1 kostka masła
    50 ml ajeroniaku

    Składniki na masę jabłkową:
    1 1/2 kg jabłek
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżka masła


    Dodatkowo:
    2 galaretki w kolorze czerwonym
    1 opakowanie podłużnych biszkoptów
    dowolna ulubiona polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.97 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto piernikowe z masą jabłkową i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy razem z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z sodą oraz przyprawą do piernika, wlewamy cienkim strumieniem miód zmieszany z naparem herbacianym. W osobnej misie ubijamy białka na sztywno. Ubitą pianę łączymy delikatnie z ciastem, mieszamy drewnianą łyżką do powstania jednolitej konsystencji. Ciasto wykładamy na dwie blaszki wyłożone papierem i wysmarowane tłuszczem. Pieczemy w temp. 180 C ok. 15-20 minut (ciasto ma nabrać złotego, miodowego koloru).
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy w garnku razem z łyżką masła. Kwaśne owoce można dosłodzić. Do usmażonych jabłek wsypujemy żółtą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Budynie i cukier gotujemy na 1/2 l mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła oraz ajerkoniakiem.
  • 4. 2 czerwone galaretki rozpuszczamy w 0.75 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do momentu tężenia.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    blat ciasta - 1/3 masy budyniowej - masa jabłkowa - ułożone po skosie biszkopty - luki pomiędzy biszkoptami uzupełniamy tężejącą galaretką - 2/3 masy budyniowej - blat ciasta - polewa czekoladowa.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień (jeśli go doczeka).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Miód Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować