Ciasto z masą bananową i biszkoptami

4.48 (182 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo delikatne i puszyste ciasto z wyraźną bananową nutą.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    4 łyżki oleju
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy


    Masa bananowa:
    1 kg bananów
    4 łyżki cukru
    200g masła
    1 galaretka cytrynowa
    Opakowanie podłużnych biszkoptów

    Masa śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z masą bananową i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min
  • 2. Masa bananowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch. Banany obrać, a następnie zmiksować w osobnym naczyniu. Dodać do utartego masła. Do
    masy wlać tężejącą galaretkę. Całość dokładnie utrzeć mikserem.
  • 3. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować.
  • 4. Przełożenie:
    Na biszkopt wyłożyć całą bananową masę, ułożyć dość ciasno biszkopty. Masę śmietanową przełożyć na ciastka. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować