Ciasto rzeszowiak z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników oprócz kakao i powideł, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół i do jednej dodać kakao, ponownie dokładnie wyrobić. Oba ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, ciemne ciasto upiec osobno.
2.Ciasto makowe: Mak, kawę, mąkę, proszek, rodzynki, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, aromat i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
3.Ciasto orzechowe: Mleko zagotować z masłem i cukrem, wrzącym zalać orzechy, ostudzić. Zimne połączyć z białkami ubitymi na sztywno.
4.Masa serowa: Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać roztopione masło i wszystko razem zmiksować. Następnie cały czas ucierając dodawać ser i budyń. Białka ubić na sztywno dodać do sera, delikatnie wymieszać łyżką.
5.Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu, aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia.
6.Przełożenie:
Jasne ciasto posmarować powidłami, wyłożyć na nie masę makową na przemian z masą orzechową, na górę wylać masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. Na zimne ciasto wyłożyć chłodną masę jabłkową, od razu przykryć ją ciemnym ciastem. Całość polać polewą i dowolnie udekorować.
Komentarze