Ciasto Rzeszowiak z masą jabłkową

4.97 (186 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Gdyby ktoś mnie zapytał, które ciasto wolę z orzechami czy z makiem, a może sernik to moja odpowiedź by brzmiała tak ,,Rzeszowiak" bo po co wybierać?

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    150g margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki powideł
    1 łyżka kakao

    Ciasto makowe:
    3 jajka
    70g cukru pudru
    250g sparzonego i zmielonego maku
    1 łyżka kawy
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka kropel aromatu migdałowego
    150g bakalii – orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki

    Ciasto orzechowe:
    250g mielonych orzechów
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki mleka
    1 łyżka masła
    2 białka

    Masa serowa:
    500 g sera białego
    100 g masła
    ¾ szklanki cukru
    3 jajka
    Budyń waniliowy

    Masa jabłkowa:
    600g obranych jabłek
    2 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.97 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto rzeszowiak z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników oprócz kakao i powideł, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół i do jednej dodać kakao, ponownie dokładnie wyrobić. Oba ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, ciemne ciasto upiec osobno.
  • 2. Ciasto makowe: Mak, kawę, mąkę, proszek, rodzynki, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, aromat i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • 3. Ciasto orzechowe: Mleko zagotować z masłem i cukrem, wrzącym zalać orzechy, ostudzić. Zimne połączyć z białkami ubitymi na sztywno.
  • 4. Masa serowa: Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać roztopione masło i wszystko razem zmiksować. Następnie cały czas ucierając dodawać ser i budyń. Białka ubić na sztywno dodać do sera, delikatnie wymieszać łyżką.
  • 5. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu, aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia.
  • 6. Przełożenie:
    Jasne ciasto posmarować powidłami, wyłożyć na nie masę makową na przemian z masą orzechową, na górę wylać masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. Na zimne ciasto wyłożyć chłodną masę jabłkową, od razu przykryć ją ciemnym ciastem. Całość polać polewą i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Orzechy Sery

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować