Ciasto z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę .Pod koniec ubijania dodajemy 1/2 szklanki cukru.Żółtka ucieramy na puch z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym.Do ubitych białek dodajemy utarte żółtka,przesianą mąkę ,proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół.Do jednej części dodajemy mak a do drugiej kakao.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.Łyżka ciasta z makiem,łyżka ciasta kakaowego.Pieczemy ,studzimy i przekrajamy na pół.
2.MASA JABŁKOWA:
Jabłka obieramy,kroimy na drobne kawałki.Następnie wrzucamy do garnka i prażymy z cukrem aż zmiękną.Budynie,mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w soku.Wlewamy do jabłek i chwilę gotujemy.
3.LUKIER CYTRYNOWY:
Z cytryny wyciskamy sok dodajemy cukier i energicznie mieszamy.
4.ZŁOŻENIE CIASTA:
Pierwszy blat ciasta,ciepła masa jabłkowa ,drugi blat ciasta,lukier,starta skorka z cytryny.
Komentarze