Ciasto "Orzechowa trufla"

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest ekstremalnie orzechowe i czekoladowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu a składa się z ciasta z dużą ilością orzechów, masy czekoladowej i bitej śmietany

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na blaszkę 25x25cm

    CIASTO

    -4 jajka
    -1 szkl mąki (szklanka 250ml)
    -3/4 szkl cukru
    -1,5 łyżeczki proszku
    -2 łyżki kakao
    -300g orzechów włoskich
    -8 łyżek wody
    -8 łyżek oleju

    MASA

    -250ml śmietanki 36%
    -200g czekolady mlecznej
    -100g czekolady deserowej
    -2 łyżki kakao
    -150g masła
    -1 łyżka cukru pudru

    DODATKOWO

    -250ml śmietanki 36%
    -1 łyżka cukru pudru
    -kilka kostek czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Ciasto "orzechowa trufla" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Orzechy włoskie mielimy ale nie zbyt drobno, tak by były też większe kawałki.
    Jajka ubijamy z cukrem na biało, dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia-miksujemy.
    Następnie dodajemy wodę oraz olej i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy-wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni-do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone ciasto możemy nasączyć mocną herbatą.
  • ciasto 2. MASA CZEKOLADOWA TRUFLA

    Śmietankę 250ml dajemy do garnka i stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy. Gdy jest dobrze ciepła dodajemy połamane czekolady, kakao i cukier puder. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się czekolady. Ma powstać gładka czekoladowa masa. Ściągamy ją z ognia i dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1-1,5h do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.

    Po tym czasie masę czekoladową wylewamy na ciasto, i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki by trochę stężała. Po tym czasie 250 ml śmietanki ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. całość posypujemy np kakao lub startą czekoladą.
    Ciasto musi postać w lodówce najlepiej całą noc.

    Na następny dzień pięknie się kroi :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować