Ciasto jest ekstremalnie orzechowe i czekoladowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu a składa się z ciasta z dużą ilością orzechów, masy czekoladowej i bitej śmietany
Ciasto "orzechowa trufla" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie mielimy ale nie zbyt drobno, tak by były też większe kawałki.
Jajka ubijamy z cukrem na biało, dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia-miksujemy.
Następnie dodajemy wodę oraz olej i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy-wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni-do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone ciasto możemy nasączyć mocną herbatą.
2.MASA CZEKOLADOWA TRUFLA
Śmietankę 250ml dajemy do garnka i stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy. Gdy jest dobrze ciepła dodajemy połamane czekolady, kakao i cukier puder. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się czekolady. Ma powstać gładka czekoladowa masa. Ściągamy ją z ognia i dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1-1,5h do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Po tym czasie masę czekoladową wylewamy na ciasto, i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki by trochę stężała. Po tym czasie 250 ml śmietanki ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. całość posypujemy np kakao lub startą czekoladą.
Ciasto musi postać w lodówce najlepiej całą noc.
Komentarze