Ciasto "Mleczno-orzechowa kanapka"

4.5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne słodziutkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach z cieniutką warstwą kremu czekoladowo-orzechowego i puszystą mleczną warstwą na bazie śmietanki, niesolonego masła orzechowego i mleka w proszku, kaloryczna bomba ale bardzo dobra i na mały kawałek na pewno każdy sobie pozwoli z filiżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka 23/29 cm lub podobna


    SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:
    450 ml śmietanki kremówki 30%
    25 dag serka mascarpone
    5 łyżek cukru
    3 łyżki masła
    2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
    2 łyżki masła orzechowego (niesolonego)

    DODATKOWO:
    2 opakowania herbatników, maślanych ok. 20 dag
    4 czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego np. nutella
    1/3 szklanki mleka 3,2%

    SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
    10 dag gorzkiej czekolady
    8 dag mlecznej czekolady
    150 ml śmietanki kremówki 30%
    10 dag orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto "mleczno-orzechowa kanapka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę o podanych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników umoczonych na chwilę w mleku, smarujemy lekko podgrzanym kremem czekoladowo-orzechowym, przykrywamy drugą warstwą herbatników którą również moczymy w mleku przed położeniem.

    250 ml śmietanki przelewamy do rondelka o grubym dnie razem z cukrem, masłem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników, następnie dodajemy przesiane mleko w proszku i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną tak aby nie było żadnych grudek.

    Powinna powstać gęsta mleczna masa przypominająca budyń. Odstawiamy, aż do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Serek mascarpone prosto z lodówki , łączymy ze 200 ml kremówki i miksujemy aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz po łyżce dobrze wystudzonej masy mlecznej. Gotowy krem wykładamy na herbatniki i ponownie układamy warstwę nasączonych w mleku herbatników.

    Orzechy laskowe wsypujemy do malaksera i mielimy-niezbyt drobno.

    Kremówkę na polewę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekolady i mieszamy do połączenia. Orzechy posypujemy na herbatniki i polewamy płynną czekoladą.

    Wkładamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko Orzechy Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować