Ciasto na zimno z oreo i truskawkami

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom popularnych ciastek oreo. W połączeniu z truskawkami tworzy pyszny, słodki deser, idealny do weekendowej kawy.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g ciastek oreo
    120 g masła
    500 ml śmietanki 30 proc.
    250 g mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru
    3-4 łyżeczki żelatyny
    350 g truskawek ( u mnie mrożone)
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3-4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto na zimno z oreo i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka porozdzielaj i oczyść z białego kremu (krem zatrzymaj). Następnie rozbij je lub rozkrusz bardzo drobno. Masło rozpuść, ostudź i wymieszaj z połową pokruszonych ciastek. Foremkę do zapiekania ( o śr.24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wierzch wyłóż wymieszaną masą, dociśnij i wstaw do lodówki.
  • 2. Zimną kremówkę ubij, pod koniec dodając cukier puder, mascarpone i krem z ciastek. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść podgrzewając i wymieszaj z masą. Na końcu wymieszaj z pozostałymi, pokruszonymi ciastkami. Otrzymaną masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Truskawki (mrożonych nie odmrażaj) wyłóż na patelnię z cukrem i połową szklanki wody. Chwilę podgotuj i dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną w połowie szklanki zimnej wody. Całość na patelni dokładnie wymieszaj. Powstałą masą zalej ciasto i ponownie wstaw do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Ciastka czekoladowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować