Pyszne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom popularnych ciastek oreo. W połączeniu z truskawkami tworzy pyszny, słodki deser, idealny do weekendowej kawy.
30 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
400 g ciastek oreo
120 g masła
500 ml śmietanki 30 proc.
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżeczki żelatyny
350 g truskawek ( u mnie mrożone)
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
Ciasto na zimno z oreo i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka porozdzielaj i oczyść z białego kremu (krem zatrzymaj). Następnie rozbij je lub rozkrusz bardzo drobno. Masło rozpuść, ostudź i wymieszaj z połową pokruszonych ciastek. Foremkę do zapiekania ( o śr.24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wierzch wyłóż wymieszaną masą, dociśnij i wstaw do lodówki.
2.Zimną kremówkę ubij, pod koniec dodając cukier puder, mascarpone i krem z ciastek. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść podgrzewając i wymieszaj z masą. Na końcu wymieszaj z pozostałymi, pokruszonymi ciastkami. Otrzymaną masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
3.Truskawki (mrożonych nie odmrażaj) wyłóż na patelnię z cukrem i połową szklanki wody. Chwilę podgotuj i dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną w połowie szklanki zimnej wody. Całość na patelni dokładnie wymieszaj. Powstałą masą zalej ciasto i ponownie wstaw do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc).
Komentarze