Kruche paszteciki

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podane na ciepło będą smacznym dodatkiem do czerwonego barszczu.
Zimne można zabrać do pracy na drugie śniadanie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    350 g mąki pszennej
    1 jajko
    200 g masła
    4 łyżki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki soli

    na nadzienie
    350 g mięsa mielonego
    250 pieczarek
    100 g kiszonej kapusty
    100 g startego żółtego sera
    cebula
    ząbek czosnku
    słodka i ostra papryka w proszku
    sól i pieprz do smaku

    dodatkowo:
    1 jajko
    kminek i czarnuszka
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki Przekąski

Kruche paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki na ciasto zagnieść.
    Na czas przygotowania nadzienia wstawić do lodówki.
  • 2. Kapustę kiszoną ugotować w wodzie,odcedzić.
    Cebulę obrać i posiekać,zeszklić na łyżce oleju.
    Dodać drobno pokrojone pieczarki,smażyć przez 10 minut.
    Następnie dodać mięso mielone i mieszając smażyć około 5 minut.
    Na końcu dodać kapustę,wyciśnięty przez praskę czosnek,
    po szczypcie słodkiej i ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku.
    Dokładnie wymieszać,zdjąć z ognia.
    Do ostudzonego farszu dodać starty ser i wymieszać.
  • 3. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować,pokroić
    na niewielkie kwadraty.
    Na każdym położyć łyżkę nadzienia złożyć na połowę i zlepić brzegi
    pomagając sobie widelcem zanurzanym w mące.
    Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
    Posmarować rozkłóconym jajkiem i kminkiem wymieszanym z czarnuszką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować