Podane na ciepło będą smacznym dodatkiem do czerwonego barszczu.
Zimne można zabrać do pracy na drugie śniadanie.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
na ciasto:
350 g mąki pszennej
1 jajko
200 g masła
4 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
na nadzienie
350 g mięsa mielonego
250 pieczarek
100 g kiszonej kapusty
100 g startego żółtego sera
cebula
ząbek czosnku
słodka i ostra papryka w proszku
sól i pieprz do smaku
Kruche paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podane składniki na ciasto zagnieść.
Na czas przygotowania nadzienia wstawić do lodówki.
2.Kapustę kiszoną ugotować w wodzie,odcedzić.
Cebulę obrać i posiekać,zeszklić na łyżce oleju.
Dodać drobno pokrojone pieczarki,smażyć przez 10 minut.
Następnie dodać mięso mielone i mieszając smażyć około 5 minut.
Na końcu dodać kapustę,wyciśnięty przez praskę czosnek,
po szczypcie słodkiej i ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszać,zdjąć z ognia.
Do ostudzonego farszu dodać starty ser i wymieszać.
3.Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować,pokroić
na niewielkie kwadraty.
Na każdym położyć łyżkę nadzienia złożyć na połowę i zlepić brzegi
pomagając sobie widelcem zanurzanym w mące.
Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Posmarować rozkłóconym jajkiem i kminkiem wymieszanym z czarnuszką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut.
Komentarze