PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżowo-kruche ciasto z makiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/75/drozdzowo-kruche-ciasto-z-makiem.jpeg43203240http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowo-kruche-ciasto-z-makiem
1.
Z drożdży, mleka i cukru pudru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy żółtka, margarynę, rozczyn i zagniatamy ciasto, które dzielimy na trzy części.
2.
Jedną część rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
3.
Mak wykładamy z puszki, dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy. Na placek wykładamy połowę maku.
4.
Rozsmarowujemy.
5.
Następnie rozwałkowujemy drugi placek, dajemy na mak, placek smarujemy pozostałym makiem i przykrywamy trzecim plackiem.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
6.
Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
7.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy.
8.
Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze