Ciasto mleczne z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, szybkie i proste w przygotowaniu- takie jakie lubię w lecie, gdy upał za oknem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 27 cm

    Blat.

    130g wafelków z masą mleczną

    160g biszkoptów + ew 20 g

    2 łyżki masła orzechowego

    100g masła


    Masa:

    500ml mleka zagęszczonego 7,5%

    2 galaretki cytrynowe- rozpuszczone w 1 szklance wrzątku


    Dodatkowo:

    1 galaretka cytrynowa

    500g rabarbaru

    2 szklanki wody

    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mus Musy

Ciasto mleczne z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto mleczne z rabarbarem-blat 1. Blat:

    Masło rozpuszczam.

    Ciastka miksuję, dodaję masło orzechowe, a na końcu masło zwykłe- miksuję do połączenia się składników. Jeżeli masa wydaje się za rzadka, dodaje jeszcze 20 g biszkoptów.

    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wykładam masę, wyrównuję i wkładam do lodówki.
  • syrop 2. Przygotowuję syrop: na patelnię wylewam wodę, dodaję cukier i zagotowuję. Umyty rabarbar kroję na kawałki około 10 cm, każdy kawałek kroję jeszcze wzdłuż na dwie części, wkładam do syropu i od zagotowania gotuję 5 minut.

    Rabarbar wyciągam, odsączam syrop i studzę.

    Do gorącego syropu dodaję galaretkę i rozpuszczam- odstawiam do wystudzenia.

    Zimny rabarbar kroję na mniejsze kawałki ( można też zmiksować).
  • Ciasto mleczne z rabarbarem- mus mleczny 3. Mleko ubijam, aż znacznie zwiększy swoją objętość (około 5 minut) cienkim strumieniem wlewam zimną galaretkę. Masę przekładam na spód ciasta, dodaję rabarbar i równomiernie rozprowadzam w masie. Wyrównuję górę i wkładam do lodówki. Masa dość szybko tężeje.

    Gdy galaretka, przygotowana z syropu zaczyna tężec, wylewam ją na mleczna piankę i wkładam ponownie do lodówki a 2 godziny.

    Przed podaniem najlepiej wyciągnąć nieco wcześniej, żeby się lekko ociepliło, lepiej się kroi:)

    Smacznego :)

Porady

Na blat użyłam płatki mleczne- czyli wafelki i masą mleczną. Możecie je zastąpić innymi, ale ważne by były z nadzieniem Niech nie przerazi was ilość cukru w syropie- w efekcie końcowym galaretka wychodzi kwaskowata.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować