Ciasto mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt : Białka ubić z solą i cukrem na pianę. Żółtka ubić na puszystą masę, dodać olej, kakao i wodę. Drewnianą łyżką wmieszać białka do masy kakaowej, a następnie dodać przesiane obie mąki. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm w 170°C przez 20-25 minut. Wystudzić. Nasączyć herbatą.
2.Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Margarynę ubić, dodawać na przemian mleko z cukrem i mleko w proszku. Wyłożyć na biszkopt.
3.Biszkopty nasączać sokiem wymieszanym z wódką, wykładać na masę mleczną.
4.Śmietanę ubić ze śnieżką, wyłożyć na ciastoWierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Ciasto schłodzić w lodówce.
Porady
Ciasto chłodzić najlepiej całą noc. Zamiast wódki do soku porzeczkowego można dodać łyżkę soku z cytryny.
Komentarze