Ciasto mleczne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z wyraźnym posmakiem mleka w proszku. Idealne na deser do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki kakao
    4 łyżki wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Szczypta soli

    Masa mleczna :
    2 szkl. mleka w proszku
    125 ml mleka
    150 g cukru
    250 g miekkiej margaryny

    300 ml śmietany 30%
    Śmietana śnieżka w proszku
    1/2 op. biszkoptów
    1/2 szkl. soku porzeczkowego
    25 ml wódki
    1/2 szkl. mocnej herbaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Białka ubić z solą i cukrem na pianę. Żółtka ubić na puszystą masę, dodać olej, kakao i wodę. Drewnianą łyżką wmieszać białka do masy kakaowej, a następnie dodać przesiane obie mąki. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm w 170°C przez 20-25 minut. Wystudzić. Nasączyć herbatą.
  • 2. Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Margarynę ubić, dodawać na przemian mleko z cukrem i mleko w proszku. Wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Biszkopty nasączać sokiem wymieszanym z wódką, wykładać na masę mleczną.
  • 4. Śmietanę ubić ze śnieżką, wyłożyć na ciastoWierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasto chłodzić najlepiej całą noc. Zamiast wódki do soku porzeczkowego można dodać łyżkę soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować