Ciasto Michałek

4.81 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Jeśli lubicie warstwowe ciasta przekładane kremem - mam dzisiaj coś dla Was. Ciemny biszkopt nasączony kawą i alkoholem. Do tego dwie warstwy kremu budyniowego z dodatkiem pokruszonych cukierków - michałków. Całość udekorowana posiekaną gorzką czekoladą i cukierkami. Ja jestem na tak ;-)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu

    do nasączenia:
    1/3 szklanki wrzątku
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki cukru
    100 ml wódki

    krem budyniowy:
    1 litr mleka
    3 budynie waniliowe (po 40 g)
    250 g masła
    1 szklanka cukru pudru
    250 g cukierków michałków

    do dekoracji:
    50 g gorzkiej czekolady
    5 sztuk cukierków michałków
Wystaw ocenę:

4.81 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Ciasto michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na dwa blaty.

    Kawę zaparzam wrzątkiem, słodzę. Odstawiam do ostygnięcia. Do zimnej wlewam wódkę, mieszam.

    W garnku gotuję 750 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć dodaję budynie rozmieszane z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie.
    Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram na gładki krem, na koniec wsypuję cukierki michałki starte na tarce o grubych oczkach i całość dokładnie mieszam.

    Pierwszy blat nasączam połową kawy, wykładam połowę kremu. Przykrywam drugim blatem, który też nasączam i przykrywam kremem. Wierzch posypuję posiekaną czekoladą i cukierkami. Całość wstawiam do lodówki na kilkanaście godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować