Ciasto Michałek

  • wyświetlono: 7813 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 1

Jeśli lubicie warstwowe ciasta przekładane kremem - mam dzisiaj coś dla Was. Ciemny biszkopt nasączony kawą i alkoholem. Do tego dwie warstwy kremu budyniowego z dodatkiem pokruszonych cukierków - michałków. Całość udekorowana posiekaną gorzką czekoladą i cukierkami. Ja jestem na tak ;-)

Dorota T
  • 1 porcje
  • 120min

Składniki

ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu

do nasączenia:
1/3 szklanki wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
100 ml wódki

krem budyniowy:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe (po 40 g)
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
250 g cukierków michałków

do dekoracji:
50 g gorzkiej czekolady
5 sztuk cukierków michałków

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Michałek

  • 1. Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na dwa blaty.

    Kawę zaparzam wrzątkiem, słodzę. Odstawiam do ostygnięcia. Do zimnej wlewam wódkę, mieszam.

    W garnku gotuję 750 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć dodaję budynie rozmieszane z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie.
    Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram na gładki krem, na koniec wsypuję cukierki michałki starte na tarce o grubych oczkach i całość dokładnie mieszam.

    Pierwszy blat nasączam połową kawy, wykładam połowę kremu. Przykrywam drugim blatem, który też nasączam i przykrywam kremem. Wierzch posypuję posiekaną czekoladą i cukierkami. Całość wstawiam do lodówki na kilkanaście godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoWielkanocświętaboże narodzenieCiasto na specjalne okazjeciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

Dodane przez: gotowanietoproste

Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

Może nie jest to ósmy cud świata...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE