Ciasto Michałek

4.5 (172 ocen)

Ciasto to należy do jednych z moich ulubionych ciast. Czekoladowe blaty przełożone słodko-kwaśnym dżemem, i masą orzechową- kawową oraz bitą śmietaną. Całość zdobi posypka z czekolady.

Składniki:

  • Składniki: (na formę o wy. 25x36 cm)
    Składniki na biszkopt:
    6jajek
    1szklanka cukru
    ¾ szklanki mąki
    2-3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na Masę
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietanki 36% albo 30%
    25 dag cukierków Michałki
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
    2 łyzeczki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach wody
    Bita śmietana:
    500 ml śmietanki 36% albo 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić 2- 3 łyżeczkami żelatyny)

    ponadto:
    słoiczek dżemu porzeczkowego
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.
  • 2. Wykonanie masy.
    Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
    Serek mascarpone utrzeć z cukrem. Śmietankę ubić z łyżką cukru pudru, następie kiedy śmietana będzie już ubita dodawać stopniowo serek mascarpone utarty z dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać rozpuszczoną kawę, a na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.
  • 3. Bita śmietana
    Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno.
  • 4. Składanie ciasta
    Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z Michałkami, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównać wierzch. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować