Ciasto to należy do jednych z moich ulubionych ciast. Czekoladowe blaty przełożone słodko-kwaśnym dżemem, i masą orzechową- kawową oraz bitą śmietaną. Całość zdobi posypka z czekolady.
Składniki:
Składniki: (na formę o wy. 25x36 cm)
Składniki na biszkopt:
6jajek
1szklanka cukru
¾ szklanki mąki
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na Masę
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36% albo 30%
25 dag cukierków Michałki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
2 łyzeczki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach wody
Bita śmietana:
500 ml śmietanki 36% albo 30%
3 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić 2- 3 łyżeczkami żelatyny)
ponadto:
słoiczek dżemu porzeczkowego
50 g gorzkiej czekolady
Ciasto michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.
2.Wykonanie masy.
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem. Śmietankę ubić z łyżką cukru pudru, następie kiedy śmietana będzie już ubita dodawać stopniowo serek mascarpone utarty z dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać rozpuszczoną kawę, a na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.
3.Bita śmietana
Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno.
4.Składanie ciasta
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z Michałkami, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównać wierzch. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą).
Komentarze