REKLAMA

Ciasto Michałek

wyświetlono: 31861 | dodany do książki kucharskiej: 22 | polecenia: 1

Pyszne ciasto z dodatkiem cukierków Michałków. Ciasto składa się z kilku warstw-miękkiego, wilgotnego ciasta, kwaskowych powideł, kremu z Michałkami i śmietankowej góry :) Całość posypana jest orzechami i startymi cukierkami Michałkami. Ciasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje.

opublikowany: 29.11.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • ***przepis na blaszkę 25x25cm

    CIASTO KAKAOWE

    -5 jajek
    -3.4 szkl cukru
    -1 szkl mąki pszennej tortowej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -2,5 łyżki kakao
    -8 łyżek oleju
    -8 łyżek wody

    KREM

    -1 litr mleka
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po ok 40g sztuka
    -1 cukier waniliowy
    -3/4 szkl cukru
    -2 łyżki mąki pszennej (łyżki pełne, z górką)
    -200g cukierków Michałki
    -250g masła lub margaryny
    -pół łyżki kakao

    WARSTWA ŚMIETANKOWA

    -300ml śmietanki 30%
    -3 łyżki cukru pudru
    -2 łyżeczki żelatyny
    -100ml wody

    DODATKOWO

    -pół szklanki kawy do nasączenia ciasta
    -trochę kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu
    -kilka zmielonych orzechów włoskich
    -3 cukierki Michałki do posypania ciasta
Ocena:

(średnia 4.9 z 192 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakaowego.
    Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
    i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka)
    Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.
  • krem 2. KREM
    Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki.
    Do garnka wlewamy 800 ml mleka, i stawiamy na gazie.
    Do miski dajemy 200 ml mleka, 2 budynie, cukier, cukier waniliowy,mąkę i mieszamy na gładką masę, wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Powstały, gęsty budyń studzimy.
    Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na jednolitą masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, wszystko miksujemy.
    Do powstałej masy dodajemy pokrojone cukierki Michałki i pół łyżki kakao-całość miksujemy.
  • krem 3. Pierwszy spód ciasta nasączamy kawą, smarujemy cienko powidłami lub kwaskowym dżemem, wykładamy krem,
  • michałek 4. wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem-nasączamy go kawą. Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy warstwę śmietankową.
    Śmietanę 30% ubijamy c cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody, ostudzoną żelatynę.
    Miksujemy i szybko wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Posypujemy orzechami i startymi cukierkami Michałkami.
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto Michałek

Pyszne wilgotne ciasto przełożone kremem śmietanowym z cukierkami michałkami.

kategoria: Ciasta cukierki Ciasto opublikowany: 19.10.2019 | wyświetlono: 7201 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: mysweetalife mysweetalife

Ciasto Biały Michałek

Ciasto o smaku popularnych cukierków

kategoria: Ciasta orzeszki Ciasto opublikowany: 03.12.2017 | wyświetlono: 8551 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE