Ciasto Michałek

  • wyświetlono: 18804 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 1

Pyszne ciasto z dodatkiem cukierków Michałków. Ciasto składa się z kilku warstw-miękkiego, wilgotnego ciasta, kwaskowych powideł, kremu z Michałkami i śmietankowej góry :) Całość posypana jest orzechami i startymi cukierkami Michałkami. Ciasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje.

P1018962_Fotor
  • 20 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

***przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO KAKAOWE

-5 jajek
-3.4 szkl cukru
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki kakao
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody

KREM

-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po ok 40g sztuka
-1 cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki mąki pszennej (łyżki pełne, z górką)
-200g cukierków Michałki
-250g masła lub margaryny
-pół łyżki kakao

WARSTWA ŚMIETANKOWA

-300ml śmietanki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-100ml wody

DODATKOWO

-pół szklanki kawy do nasączenia ciasta
-trochę kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu
-kilka zmielonych orzechów włoskich
-3 cukierki Michałki do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Michałek

  • ciasto1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakaowego.
    Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
    i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka)
    Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.
  • krem2. KREM
    Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki.
    Do garnka wlewamy 800 ml mleka, i stawiamy na gazie.
    Do miski dajemy 200 ml mleka, 2 budynie, cukier, cukier waniliowy,mąkę i mieszamy na gładką masę, wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Powstały, gęsty budyń studzimy.
    Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na jednolitą masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, wszystko miksujemy.
    Do powstałej masy dodajemy pokrojone cukierki Michałki i pół łyżki kakao-całość miksujemy.
  • krem3. Pierwszy spód ciasta nasączamy kawą, smarujemy cienko powidłami lub kwaskowym dżemem, wykładamy krem,
  • michałek4. wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem-nasączamy go kawą. Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy warstwę śmietankową.
    Śmietanę 30% ubijamy c cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody, ostudzoną żelatynę.
    Miksujemy i szybko wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Posypujemy orzechami i startymi cukierkami Michałkami.
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pyszne ciastociasto z michałkamimichałekciasto michałekkrem z michałkamiciasto czekoladowe z orzechamiciasto świątreczne

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

Dodane przez: gotowanietoproste

Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

Może nie jest to ósmy cud świata...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE