Ciasto Michałek

4.49 (153 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem budyniowym z cukierkami Michałki, bitą śmietaną i powidłami śliwkowymi.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1szkl cukru
    - 5 łyżek oleju
    - 1 szkl mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kakao
    - kilka kropli olejku migdałowego.
    Nasączenie:
    - kawa rozpuszczalna
    - wrzątek
    - syrop do kawy.
    Krem budyniowy:
    - 1 litr mleka
    - 2 budynie po 64g
    - kostka masła lub margaryny
    - 1 szkl cukru pudru
    - 15 cukierków michałki.
    Bita śmietana:
    - 500ml śmietanki 30%
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 duży cukier waniliowy
    - 2 małe śmietanfixy.
    Dodatkowo:
    - słoiczek powideł śliwkowych
    - 6 cukierków Michałki (2 białe i 4 czekoladowe)
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać olej, olejek zapachowy i kakao. Odstawić mikser. Teraz za pomocą łyżki delikatnie wmieszać mąkę. Od razu przełożyć na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 °C przez 20min.
  • 2. Krem budyniowy: z litra mleka odlać szklankę i tam rozpuścić budyń. Mleko zagotować, dodać budyń i zagotować. Odstawić do ostygnięcia (żeby u góry nie zrobiła się skorupa, na budyń położyć folię). Masło utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Na zakończenie do masy dodać potarkowane na tarce o grubych oczkach cukierki. Masa pięknie się połączy.
  • 3. Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć kawą i wyłożyć słoiczek powideł śliwkowych. Na to połowę masy budyniowej i znowu ciasto. Nasączyć i wyłożyć resztę masy. Schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować bitą śmietanę.
  • 4. Zimną śmietankę ubijać aż zrobi się sztywna. Dodać cukry i śmietanfixy. Wyłożyć na masę budyniową, posypać potarkowanymi cukierkami. Schłodzić w lodówce.

Porady

Jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową. Blacha 26x48 Powidła śliwkowe można zastąpić innym kwaskowatym dżemem lub całkowicie pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować