Bardzo proste w przygotowaniu, które zachwyci niejedno podniebienie. Czekoladowy biszkopt nasączony herbatą, delikatny krem budyniowy i beza orzechowa sprawią, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku ciasta
Ciasto marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CZEKOLADOWY BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodawać stopniowo po łyżce cukru.
Nadal ubijając dodać żółtka.
Masę delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami, proszkiem i kakao.
Piec na blaszce 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach około 30 minut.
Wystudzić, przekroić na 2 części. Każdą część biszkoptu nasączyć zaparzoną mocną herbatą.
BEZA ORZECHOWA:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Ubijając dodawać po 1 łyżce cukru.
Orzechy posiekać.
Do bezy dodać obie mąki i orzechy i delikatnie wymieszać.
Piec ok 35 minut w 180 stopniach.
Wystudzić.
KREM:
Żółtka wymieszać z odrobiną mleka i obiema mąkami.
Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowm.
Ugotować budyń, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Masło zmiksować na gładki krem.
Do utartego masła dodawać stopniowo wystudzony budyń nadal miksując na gładki, lśniący krem.
Krem podzielić na 2 części.
Na nasączony biszkopt wyłozyć połowę kremu, przykryć bezą orzechową. Na bezę wyłożyć pozostały krem. Na wierzch dać biszkopt czekoladowy.
Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzić.
Udekorować orzechami włoskimi.
Komentarze