Ciasto marmurkowe ze śliwką

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne dwukolorowe ciasto z soczystymi śliwkami - bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g masła
    3/4 szklanki cukru
    4 jaja
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 i 1/2 łyżeczki kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    PONADTO:

    cukierf puder do oprószenia
    250 g śliwek
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami

Ciasto marmurkowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksować z cukrem na gładki krem.
    Dodać jajka, zmiksować do momentu połączenia składników.
    Przesianą mąkę i proszek so pieczniea dodać do masy, dokłądnie wymieszać na małych obrotach miksera.
    Ciasto podzielić, do 1/3 części ciasta dodać kakao, wymieszać.

    Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki.

    Blaszkę 25x11 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.
    Warstwami, naprzemiennie wykładać ciatso białe, ciemne, do wyczepania składników, delikatnie rozprowadzając je po blaszce.

    Na wierzch ciata powbijać połówki śliwek.

    Piec około 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

    Przestudzić w blaszce, następnie wyjąc ciasto na kratkę. wystudzić.

    Wierzch oprószyć cukrem pudrem.






    ŹRÓDŁO: idealneciasta.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować