Ciasto marmurkowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksować z cukrem na gładki krem.
Dodać jajka, zmiksować do momentu połączenia składników.
Przesianą mąkę i proszek so pieczniea dodać do masy, dokłądnie wymieszać na małych obrotach miksera.
Ciasto podzielić, do 1/3 części ciasta dodać kakao, wymieszać.
Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki.
Blaszkę 25x11 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.
Warstwami, naprzemiennie wykładać ciatso białe, ciemne, do wyczepania składników, delikatnie rozprowadzając je po blaszce.
Na wierzch ciata powbijać połówki śliwek.
Piec około 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Przestudzić w blaszce, następnie wyjąc ciasto na kratkę. wystudzić.
Komentarze