Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Piekę je bardzo często, bo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a efekt jest pyszny!
Proste ciasto marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2.Masło ucieramy mikserem stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, aromat do ciast i szczyptę soli. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie kolejno wbijamy jajka, ucierając każde około pół minuty.
3.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta w trzech porcjach, na przemian z mlekiem. Całość ucierać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
4.Dwie trzecie ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać.
5.Kakao połączyć z dodatkowym cukrem i mlekiem i dodać do reszty ciasta. Dokładnie wymieszać.
6.Ciemne ciasto wyłożyć w formie kleksów na warstwie jasnego ciasta. Oba ciasta wymieszać widelcem tak, aby utworzyły wzorek.
7.Ciasto piec około 50-60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, w 160stopniach.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze