Ciasto marmurkowe

4.51 (161 ocen)

  • 2 godz.

Klasyczny, pyszny marmurek

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto jasne:

    250g miękkiej margaryny (kostka)
    225g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    szczypta soli
    4 jajka
    325g mąki
    4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ok 3 łyżki mleka

    Ciasto ciemne:

    Dodatkowo 20g kakao, 10g cukru i 2-3 łyżki mleka

    Bułka tarta i tłuszcz do formy (keksówka)
Wystaw ocenę:

4.51 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto jasne:
    Miękką margarynę ucieramy mikserem w misce, dodając powoli cukier aż uzyskamy gładka masę, wtedy dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając (jajko miksujemy ok pół min i dodajemy następne i postępujemy tak samo), dodajemy szczyptę soli i cały czas ucieramy aż ponownie uzyskamy gładką masę.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy w misce, cały czas ucierając mikserem, po dodaniu mąki dodajemy tyle mleka, aby ciasto ciężko spływało po łyżce.
  • 3. 2/3 gotowego ciasta nakładamy do foremki (uprzednio nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą)
  • 4. Do reszty ciasta dodajemy przesiane kakao i cukier, miksujemy aż uzyska jednolitą barwę, ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak jasne, gdy jest za gęste należy dodać mleka.
  • 5. Na jasne ciasto w formie wylewamy ciemne, spiralnym ruchem przeciągamy widelcem, aby powstał marmurek.
  • 6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 st C (piekarnik z termoobiegiem 160-170 st C) i pieczemy przez 50-65min

Porady

Ciasta powinno być maksymalnie do 2/3 wysokości formy, ponieważ urośnie i może się wylać, albo zrobić zakalec. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować